Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 14:54 pe 20.07.2011
Complexul monahal Moreni

Complexul monahal Moreni este construit intr-un stil arhitectural unitar in care sunt preluate elemente traditionale si cuprinde;

* biserica si clopotnita veche,
* biserica - paraclis,
* turnul - clopotnita,
* chiliile,
* trapeza,
* centrul Scriptoria,
* muzeul de arta religioasa,
* biblioteca,
* cladiri anexe si zidul de incinta.

La intrare este amplasata o poarta monumentala, sculptata in lemn de stejar, opera sculptorului Ionel Bulgaru, realizata in 1996, in stilul caracteristic artei populare, decorata cu zece scene religioase in altorelief, marginite de doua coloane torsate, surmontate de un acoperis in doua ape din sindrila.

Ctitorita din lemn in jurul anilor 1540-1546 de catre Lupan Buznea slugerul si sotia sa Maria. Existenta sa este amintita pentru prima oara intr-un document din 1546. Prin 1853 se ridica o alta biserica, tot din lemn si, astfel, vechea manastire a lui Lupan devine manastirea Moreni. Odata cu moartea ieromonahului Nicon Sirbu (ianuarie 1883), ultimul calugar de la schit, este desfiintata si asezarea monahala. Schitul este reinfiintat in 1935 si iar desfiintat in 1958.

Muzeul reuneste obiecte de arta religioasa si obiecte arheologice. In colectiile muzeului sunt expuse: un clopot de la biserica veche, un triptic, o troita in miniatura, cununii, candele si potire de argint, sfesnice, un chivot, un cutit de impartasanie cu crucea decupata, un epitrahil cu fir de argint, bedernita, manecute, brau, metanier, carti din secolele XVIII - XIX. Printre obiectele arheologice descoperite in zona manastirii se regasesc unelte de silex din paleolitic, unelte din neolitic (cultura Cucuteni), obiecte din ceramica, monede de argint si bronz.

Turnul Clopotnita (23 metri), impresioneaza prin monumentalitate si armonia proportiilor. In 1990, prin binecuvantarea P. S. Eftimie, Episcopul Romanului si Husilor, s-a reinfiintat Manastirea Moreni, fiind trimis staret ieromonahul Meletie Mercas.

In 1991, lacasul s-a transformat in manastire de maici. In sfantul lacas se pastreaza moastele sfintilor mucenici Tarahie, Prov si Andronic, aduse de la Ierusalim.

Manastirea Moreni are posibilititi de cazare si detine ateliere de tricotat si de lucrat vesminte preotesti, dar si o microferma cu vaci de lapte.

Sursa: Wikipedia
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni