Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 18:20 pe 31.07.2010

Molii. Duşmanul lor de moarte e lemnul de cedru şi uleiul de eucalipt. Ungeţi rafturile din dulap şi acoperiţi-le apoi cu foi de hârtie.

Albiturile trebuie puse în dulap numai foarte bine uscate, pentru a se evita dezvoltarea ouălor de molii. Din loc în loc, puneţi fire de lavandă sau boabe de eucalipt.

Moliile sunt atrase de lichid şi cad în el şi de aceea e bine să punem în apropierea dulapurilor vase cu apă...

Plapumile, păturile şi covoarele din lână sunt ferite de molii dacă se împăturesc în hârtie de ziar...

Frunzele de rozmarin introduse printre laneturi le apară de molii.

Pentru a vă proteja îmbrăcămintea de molii, adăugaţi câteva picături de ulei aromat de cuişoare sau eucalipt în ultima apă de clătit (când spălaţi pulovere sau alte obiecte din lână). Lăsaţi-le înmuiate în ea 30 de minute.

Produs vegetal
Plantele cele mai nesuferite de molii sunt eucaliptul, lavanda şi menta. Faceti un amestec de plante uscate, puneţi-le într-un săculeţ de bumbac şi agăţaţi-l de un umeraş, în dulap. Utilizati generos aceste combinaţii de plante. Cu cât mirosul e mai puternic, cu atât acţiunea va fi mai radicală.

Tampoane cu parfum
In rafturile cu lenjerie de pat sau de corp, plasaţi din loc în loc tampoane de vată, îmbibate cu cateva picături de parfum sau ulei aromat de Patchouly (paciuli). Reimprospatati-le periodic. Au efect anti-molii fulgerator.
Speciile Pogostemon coblin şi P. patchouly – din familia Labiatae, sunt originare din Filipine, India, Birmania. Frunzele parţial uscate şi fermentate produce, prin destilare cu apă, un ulei volátil din care depune un stearopten, camforul de Patchouly format din paciuli-alcool. Acesta posedă proprietăţi insectifuge, dar cea mai largă întrebuinţare o găseşte în parfumerie unde în afara mirosului său specific, apreciat, este un bun fixator.).

Lemn de cedru
Şi mirosul de cedru pune moliile pe fugă. Puneţi coaja de cedru, învelită în tifon, sau chiar o bucată de lemn, pe care din când în când trebuie să o frecaţi cu şmirghel, ca să i se atate mirosul.

Lâna e adorată de molii. In caz de atac, nu folosiţi substante toxice, ci apă în care aţi macerat, câteva zile la rând, tutun din tigări. In dulapul unde ţineţi haine de lână, puneţi boabe de eucalipt sau hârtie stropită cu ulei aromat de eucalipt.

Aer şi soare
Pe cât sunt de distrugătoare, moliile sunt tot pe atât de uşor de stârpit, prin spălare, aer curat şi soare. Aceste nesuferite insecte sunt atrase în mod special de lâna, mohair, angora şi alte fibre de origine animală, dar şi de petele de grăsime şi de transpiraţie. Nu puneţi în dulap decât lucruri curate. Un mod simplu de a omori larvele moliilor este să vă scoateţi hainele cât mai des afară, la soare şi aer curat. Lăsaţi-le cel puţin de dimineaţa şi până seara, sau, pe terasa, o noapte şi o zi.

Furnicile nu mai ştiu să se întoarcă la sursele de hrană din locuinţe, dacă drumul lor e spălat cu soluţie de săpun.
Furnicile negre se combat foarte eficient cu praf de copt, presărat prin colţurile cămării.

Obiectele din piele vor fi protejate de mucegai, de molii şi şoareci, dacă sunt unse cu un amestec compus dintr-o parte camfor şi 9 părţi ulei de terebentină. Cu acelaşi succes poate fi folosit uleiul de ricin.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni