Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

« Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-10 din 13  |  Urmatoarea Pagina »
Postat 20:13 pe 3.06.2009

Ma gindeam sa va sugerez celor care expuneti pe blog obiecte de cult ca n-ar fi rau daca ati scrie si la ce anume pot fi folosite ele.Eu am un f.mic magazin cu obiecte de cult ,dar cu toate astea,nu cunosc intrebuintarea tututor obiectelor.
Postat 11:45 pe 4.06.2009
Da, si eu zic astfel. Fiecare poza ar trebui sa aibe un nume si o descriere de 2-3 cuvinte. Sa stim ce vedem, unde gasim, etc.
Postat 14:25 pe 4.06.2009
Bine, voi incerca sa ma conformez cerintelor voastre. Voi incepe cu chivotul.

Chivotul este un obiect de cult crestin in forma unei bisericute de metal, asezat pe masa din altar, in care se pastreaza, intr-o cutiuta, sfanta impartasanie pe tot anul pentru impartasirea grabnica a bolnavilor si a copiilor.

Postat 14:38 pe 4.06.2009
Catuia este un mic obiect metalic cu maner, in care aprindem tamaie. In casa putem aprinde tamaie ori de cate ori simtim nevoia, dar mai ales atunci cand ne facem rugaciunea.
Postat 19:10 pe 6.06.2009
Am scris despre acestea in site-ul bisericii mele de suflet. Pentru cine vrea sa afle mai multe sau sa vada fotografii ale acestor obiecte de cult, puteti accesa www.parohialuncasi.trei.ro la Noutati - Obiecte de cult. Voi incerca cat de curand sa fac un album pe acest site. Deocamdata, sa va spun despre:

Sfintele Vase sunt alcătuite din: Sfântul Potir, Sfântul Disc, Steluţă, Copie şi Linguriţă, fiecare având o semnificaţie aparte în slujirea liturgică.

Sfântul Potir - un pahar cu picior, de diferite mărimi, în care se pun la Proscomidie vin şi apă, care se vor transforma la Liturghie în Sângele Domnului. După punerea în el şi a Sfântului Trup, din Sfântul Potir vor fi împărtăşiţi credincioşii.

Sfântul Potir reprezintă paharul cu vin folosit de Mântuitorul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taină, când El a instituit Sfânta Euharistie (Sfânta Împărtăşanie), jertfa Legii noi; pahar al cărui conţinut binecuvântat şi sfinţit de divinul Învăţător, l-a dat ucenicilor Săi zicând : "Beţi dintru acesta toţi, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor" (Matei 26, 27-28). Sfântul Potir ne mai aduce aminte şi de vasul în care conform unei tradiţii, Sfântul Ioan Evanghelistul ar fi strâns sângele scurs din coasta Mântuitorului cea străpunsă cu suliţa şi din rănile cuielor şi ale cununii de spini. În unele momente din ritualul liturgic el simbolizează şi mormântul Mântuitorului.

Sfântul Disc - un taler cu picior, pe care sunt aşezate, în timpul săvârşirii Proscomidiei, părticele din pâine, pregătite pentru Sfânta Jertfă, adică Sfântul Agneţ şi miridele.

La Proscomidie, Sfântul Agneţ simbolizează pe Mântuitorul Hristos, iar miridele pe Maica Domnului, pe sfinţi şi pe toţi cei ce sunt pomeniţi, vii sau adormiţi în Domnul. De aceea, pe Sfântul Disc avem imaginea deplină a Bisericii din cer (biruitoare) şi de pe pământ (luptătoare). Sfâtul Disc la Proscomodie (prima parte a Sfintei Liturghii) simbolizează ieslea în care S-a născut Mântuitorul, iar la Vohodul Mare (ieşirea cu Cinstitele Daruri) simbolizează locul pe care a fost aşezat Trupul Mântuitorului după pogorârea Lui de pe Crucea răstignirii. După unii tâlcuitori discul simbolizează, prin rotunjimea lui, bolta cerului purtând pe Hristos, soarele nostru duhovnicesc.

Steluţa - obiectul liturgic format din două arce de metal preţios unite în partea de sus, deasupra lor fiind crucea. Acestea fac o mică boltă peste Agneţ şi peste părticele pentru a le proteja atunci când Sfântul Disc este acoperit cu procovăţul.

Steaua sau steluţa la Proscomidie simbolizează steaua care a condus pe magi din Răsărit la locul naşterii Mântuitorului, ceea ce indică şi formula biblică rostită de preot când aşează steaua peste disc "venind steaua, a stat deasupra unde era Pruncul" (Matei 2, 9). După Vohodul Mare simbolizează pecetea pusă pe mormântul Domnului.

Copia - un cuţit în formă de lance, care se foloseşte la scoaterea (pregătirea) Agneţului şi părticelelor.

Copia simbolizează lancea sau suliţa cu care a fost împuns Mântuitorul pe cruce. La Proscomodie, scoaterea Agneţului (bucata din prescura cu pecetea) cu copia din prescură, închipuie Naşterea cu trup a Domnului din Fecioara.

Linguriţa - folosită la împărtăşirea credincioşilor cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Este asemănătoare cu o linguriţă simplă, numai că la capătul mânerului are o cruciuliţă

Simbolizează cleştele cu cărbunele de foc prin care a fost curăţit prorocul Isaia (6, 6-8). După alţi tâlcuitori, linguriţa mai simbolizează pe Sfântul Duh prin care primim pe Fiul, sau Mâna lui Dumnezeu care creează lumea.

Anonim
Postat 00:42 pe 16.07.2009
Are cineva un medalion cu monograma lui Hristos?
Anonim
Postat 00:43 pe 16.07.2009
Daca da, e-mailul meu este pmarta33@yahoo.com
Aceasta postare a fost stearsa.
Aceasta postare a fost stearsa.
Aceasta postare a fost stearsa.
  « Ultima Pagina  |  vizualizare rezultate 1-10 din 13  |  Urmatoarea Pagina »
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni