Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
VAMILE VAZDUHULUI
In cea de a treia zi, sufletul trece printre legiuni ale duhurilor celor rele, care pun oprelisti in calea lui si il osandesc pentru felurite pacate, de care fusesera ispitite si ele la vremea lor. Potrivit feluritelor descoperiri, exista douazeci deasemenea oprelisti, asa-numitele "vami", la fiecare dintre ele fiind cercetat un pacat oarecare. Dupa ce trece de o opreliste, sufletul ajunge la urmatoarea, si numai dupa ce trece cu biruinta prin toate, sufletul isi poate urma calea, fara sa fie aruncat de indata in gheena. Cat de cumpliti sunt acesti draci dimpreuna cu vamile lor, se poate vedea din faptul ca insasi Maica Domnului, cand a fost vestita de catre Arhanghelul Gavriil de apropiata sa adormire, L-a rugat pe Fiul ei sa-i slobozeasca sufletul de acesti draci, si raspunzand rugaciunii ei, Insusi Domnul Iisus Hristos S-a aratat din cer ca sa primeasca sufletul Maicii Sale celei Preacurate, si sa il duca la cer.74 Cea de a treia zi este cu adevarat cumplita pentru sufletul celui raposat si pentru aceasta pricina el are nevoie in chip deosebit de rugaciuni.
Capitolul VI a prezentat unele texte Patristice si hagiografice despre vami, si nu mai este nevoie sa mai adaugam altele aici. Cu toate acestea, mai putem aminti ca descrierile vamilor reprezinta un "model" al experientelor sufletului dupa moarte, iar experientele individuale se pot deosebi intre ele foarte mult. De buna seama, amanuntele mici, cum ar fi numarul vamilor, au o insemnatate mai mica, fata de lucrul de cea mai mare insemnatate ca sufletul trece cu adevarat printr-o judecata (judecata particulara) indata dupa moarte, ca cel de pe urma rezumat al "razboiului nevazut" pe care l-a dus (sau nu a izbutit sa-l duca) pe pamant impotriva duhurilor celor cazute.
Continuand scrisoarea catre fratele femeii care era pe moarte, Episcopul Teofan Zavoratul scrie: "Pentru cea care pleaca va incepe indata razboiul trecerii prin vami. Acolo are nevoie de ajutor! Ramai intru aceasta cugetare si o vei auzi strigandu-ti: Ajutor" Acolo trebuie sa-ti indrepti toata atentia si toata iubirea pentru ea. Cred ca va fi cea mai adevarata marturisire de dragoste daca, din clipa iesirii sufletului ei, vei lasa in seama altora grija pentru trupul ei mort, vei merge intr-un loc unde sa poti fi singur, sa te adancesti in rugaciune pentru ea, in noua ei stare si cu nevoile ei neasteptate. Pornind asa, sa strigi neincetat catre Dumnezeu sa o ajute, vreme de sase saptamani, si cu adevarat, chiar si mai mult decat atat. In istorisirea Teodorei, vistieria din care au luat ingerii pentru a-i indeparta pe vamesi, a fost agonisirea de rugaciuni a batranului ei. Rugaciunile tale vor fi la fel. Nu uita sa faci asa. Aceasta este dragostea!"
"Vistieria" din care ingerii "au platit datoriile" cuvioasei Teodora la vami, a fost adesea inteleasa gresit de catre cei care critica invatatura ortodoxa. Uneori se compara gresit cu notiunea latina a "vredniciilor peste masura" ale sfintilor. Si inca, asemenea critici sunt prea marginiti cand citesc textele ortodoxe. Nu se pomeneste aici de nimic altceva decat de rugaciunile Bisericii pentru cel raposat, mai ales de rugaciunile unui barbat sfant si parinte duhovnicesc. Felul in care se infatiseaza acest lucru este metaforic -aproape ca nu mai trebuie sa se spuna aceasta.
Biserica Ortodoxa considera invatatura vamilor de o asemenea insemnatate ca a pus cuvinte despre acestea in multe dintre slujbele sale liturgice (vezi cateva dintre acestea in capitolul despre vami). Mai ales, Biserica face cunoscuta aceasta invatatura fiecaruia dintre fiii sai care se apropie de moarte. In "Canonul de rugaciune la iesirea sufletului", pe care il citeste preotul la patul de moarte al fiecarui credincios, se afla urmatoarele tropare:
"Cand voi pleca din aceasta lume, invredniceste-ma sa pot trece neimpiedicat de stapanitorul vazduhului, de tiran, de chinuitor, de cel care sade pe cararile infricosate si atine calea cu intrebari ispititoare" (Cantarea 4).
"Trece-ma, o, Preacurata Stapana, in mainile sfinte si scumpe ale sfintilor ingeri, ca acoperit fiind cu aripile lor, sa nu vad chipurile fara de rusine si intunecate ale dracilor" (Cantarea 6).
"O, tu, cea care pe Domnul nostru Cel Preainalt L-ai nascut, alunga-l si indeparteaza-l de la mine pe stapanitorul cel cumplit al vamilor, pe ocarmuitorul lumii, cand ma voi afla si eu in pragul mortii, ca astfel sa te pot slavi si eu in veci, pe Tine, o, Preasfanta Maica a lui Dumnezeu" (Cantarea 8).
Asadar, cand crestinul ortodox se afla pe patul de moarte, este pregatit prin cuvintele Bisericii pentru judecatile ce-i stau inainte.