Scurta nota biografica - Dumitru Staniloae


Scurta nota biografica - Dumitru Staniloae

Parintele acesta, Dumitru Staniloae, a vazut lumina acestei lumi in ziua de 16 noiembrie 1903, in satul Vladeni, judetul Brasov, fiind ultimul din cei cinci copii ai lui Irimie si Raveca.

Dupa terminarea claselor primare in satul natal, in 10 februarie 1917, pleaca la Brasov spre a urma cursurile Liceului confesional umanist "Andrei Saguna".

Primeste in 1922 o bursa in cadrul Universitatii din Cernauti.

In 1927 merge cu o bursa pentru studii de specializare la Atena.

Intre 1929-1930 se afla la Berlin, Paris, Belgrad si Constantinopol pentru studii si documentare asupra operei originale a Sfantului Grigorie Palama.

La 4 octombrie 1930 se casatoreste cu Maria, iar la 10 mai 1931 i se nasc primii doi copii gemeni, Dumitru (care moare in septembrie 1931) si Maria-Mioara (moarta in mai 1945).

Pe 8 octombrie 1931 este hirotonisit diacon, iar pe 25 septembrie 1932 este hirotonit preot.

La 8 octombrie 1933 se naste Lidia, botezata de istoricul transilvanean Ioan Lupas. E stabilita in prezent la Freiburg in Germania, impreuna cu singurul ei fiu Dumitru-Horia.

Este numit la 1 ianuarie 1934 director al ziarului "Telegraful Roman", functie indeplinita pana in 1945. Apar primele opere.

In iunie 1936 este numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, functie indeplinita pana in 1946. (Din ambele raspunderi este destituit din ordinul lui Petru Groza).

In 1947 este transferat prin "chemare" la Facultatea de Teologie a Universitatii din Bucuresti, catedra de Ascetica si Mistica. Cu preoteasa Maria si fiica Lidia locuieste mai intai in casa parohiala a bisericii Sfantul Gheorghe-Vechi. Apare la Sibiu Filocalia, vol. I.

Catedra de Mistica fiind in 1949 desfiintata, ramane profesor de Dogmatica pentru doctoranzi.

Participa in 1950 la intalnirile organizate de grupul "Rugul Aprins", la manastirea Antim, conferentiind in cadrul acestora.

In 1958 incepe un nou si mare val de arestari in Romania. Sunt arestati membri ai grupului "Rugul aprins". Urmarit, perchezitionat, anchetat si hartuit de Securitate este ridicat in 5 septembrie 1958, ora 4.00 dimineata si dus la inchisorile din strada Uranus si strada Plevnei, iar in 1959 este trimis la penitenciarul din Aiud, unde ramane in detentie pana in ianuarie 1963. Dupa eliberare i se accepta revenirea in activitatea didactica.

Incepand cu 1965 i se cere sa scrie articole si studii de catre cei care-l cenzurasera inainte (Departamentul Cultelor se pregatea sa prezinte Occidentului imaginea unei reale libertati religioase in Romania).

In perioada 1968-1985 conferentiaza in Germania, Anglia, Franta, Grecia, Vatican, SUA etc, primind numeroase premii, distinctii si titluri academice din partea multor institutii universitare de peste hotare si ii apar un numar mare de carti in tara si in strainatate.

Devine in 1991 membru titular al Academiei Romane, iar in 1992 i se decerneaza titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Bucuresti.

In martie 1993 trece la cele vesnice prezbitera Maria, iar dupa sapte luni (5 octombrie 1993) s-a dus la Domnul si fericitul Parinte, odihnindu-se in pace in cimitirul manastirii Cernica.

Pentru intocmirea prezentei fise biografice am consultat:
Revista "Ortodoxia" nr. 3-4/1993, pp.198-200
Biografia Parintelui Prof. Dumitru Staniloae de Prof. Gheorghe Anghelescu.

Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut? Răb­dați și mul­țu­­miți lui Dumnezeu, spunând în sinea voastră: „Această boală este pentru păcatele mele mari și nenumărate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta să mă facă mai înfrânat. El nu mai știe cum să mă îndr 10.00 Lei
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german Biserica Ortodoxă cinstește, cu deosebire, pe sfinți, pentru că ei sunt, cum îi numește și Părintele Alexandru, modele peste veacuri pentru toți creștinii. Dar sfinții nu sunt nu numai modele de viețuire creștină, ci și rugători pentru frații lor care se 50.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact