
Intrarea Domnului in Ierusalim este praznuita anul acesta pe 13 aprilie. Intrarea Domnului in Ierusalim are menirea de a ne descoperi ca Hristos este Stapanitor al vietii si al mortii si Biruitor vesnic al raului. Aceasta sarbatoare este o zi a bucuriei pentru ca ea ne vesteste biruinta lui Hristos asupra mortii lui Lazar si prefigureaza biruinta Lui asupra propriului Sau trup mort. Dupa invierea lui Lazar, foarte multe persoane L-au urmat pe Hristos. Sfantul Evanghelist Ioan ne spune: "de aceea L-a primit poporul cu asa de mare bucurie, pentru ca il inviase pe Lazar din morti".
Prin invierea lui Lazar din morti, Mantuitorul isi prevesteste propria Inviere. Daca a avut puterea sa ridice un om din moarte inseamna ca El Insusi va putea birui moartea.
Citeste mai multe informatii despre Intrarea Domnului in Ierusalim
Sfantul Mucenic Artemon a trait in vremea domniei imparatului Diocletian fiind preot in cetatea Leodiceea. Artemon a slujit Biserica lui Hristos ca citet timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot 33 de ani.
Atunci cand s-a pornit persecutia impotriva crestinilor, Artemon era inaintat in varsta. Acesta fiind prins a fost dus la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului. Vrajitorii ce se aflau in templu au eliberat multi serpi veninosi pentru a-l ucide pe Artemon. Insa acesta s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a suflat asupra serpilor, omorandu-i pe toti. Vazand aceasta minune, Vitalis, mai marele vrajitorilor a ingenucheat inaintea lui Artemon si a strigat: "Mare este Dumnezeul Crestinilor!"
Sfantul Artemon l-a botezat apoi pe acesta, impreuna cu mai multi pagani. Multi din cei botezati au fost hirotoniti diaconi si preoti iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei.
Dar incercarile aveau sa continue pentru batranul Artemon. Judecatorul a pregatit o groapa cu pacura incinsa, in care planuia sa-l arunce pe robul lui Dumnezeu. Prin randuiala dumnezeiasca, judecatorul insusi si-a pierdut viata in acea groapa.
Dupa aceste intamplari, Sfantul Artemon a trait liber inca o vreme. Continuand persecutiile impotriva crestinilor, Sfantul Artemon a fost prins si omorat prin decapitare, in anul 303.
Troparul Sfantului Mucenic Artemon
Mucenicul Tau Doamne Artemon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mucenic Dimitrie Peloponisiu;
- Sfintilor muceniri Maxim, Cvintilian si Dada;
- Sfantului mucenic Elefterie Persul;
- Sfantului mucenic Teodosie;
- Sfantului mucenic Zoil;
Maine, 14 aprilie, facem pomenirea Sfantului Ierarh Pahomie de la Gledin.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.