
Nasii de botez - Pentru a boteza pe cineva nu este important sa fii casatorit. Nu pot fi nasi la Botez, crestinii de alta confesiune. Nasii sunt persoanele care fac marturisirea de credinta in locul si in numele celui ce se boteaza.
La botez, nasul primeste individual in brate pruncul de parte barbateasca, iar nasa primeste in brate, tot individual, pruncul de parte femeiasca.
Datoria lor este sa creasca pruncul (finul) in spirit crestin.
Nasii devin parintii spirituali ai pruncului, nascandu-l pentru viata cea noua, in Hristos. Ei au aceleasi obligatii si raspunderi pentru viata spirituala a finului lor ca si parintii care l-au nascut.
Cum se cuvine sa se aleaga nasii la botez ?
Cel care doreste sa-si duca o viata curata, trebuie sa-si aleaga nasii dintre cei mai buni si mai evlaviosi crestini, indiferent de starea lor sociala. Daca din Sfanta Scriptura aflam ca "Mantuirea sta intru mult sfat", sau ca "Cei lipsiti de povatuitori cad ca frunzele", atunci putem intelege de ce este important ca nasii sa aiba experienta vie a relatiei cu Hristos. Numai din acesta relatie, nasii vor putea primi orice fel de intrebare din parte fiilor spirituali, fara a fi derutati de dificultatea lor.
Rudenia dintre fin si nas
Potrivit canonului 53 al Sinodului VI ecumenic, nasul se leaga cu finul si cu parintii lui "printr-o rudenie spirituala, care este mai mare decat cea dupa trup". Prin acest canon este interzisa interzisa casatoria intre nas si mama finului, si ca, in cazul cand s-ar incheia o asemenea casatorie, ea trebuie sa fie despartita, iar cei ce o incheiasera sa fie supusi epitimiilor pentru desfranati.
De retinut:
Exista credinta in popor, ca dupa 8 zile, nasii sa scalde pruncul. Acest act este cunoscut sub denumirea de "luarea mirului”. Amintim ca aceasta practica nu se regaseste in traditia ortodoxa si ca Sfantul Mir este sters de preot la Botez.
Adrian Cocosila
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.