
Sunt situatii in care nasul este ales pentru ca are o pozitie buna in societate. Conteaza mai putin daca este credincios sau nu. Se pierde din vedere ca nasul este chemat sa devina parintele spiritual al copilului. Si e absurd ca un om care nu crede in Dumnezeu sa rosteasca Crezul (marturisirea de credinta) in locul si in numele celui ce se boteaza. Si ce asteptari poti avea de la o persoana straina de viata din Biserica, ca ea sa aiba grija de educatia moral-religioasa a finului. Asadar, nasul de botez trebuie sa fie ortodox. Nu pot fi nasi de botez calugarii si parintii copilului. Nasii de botez pot fi si necasatoriti.
Pentru fiecare candidat la Botez e nevoie de un singur nas. Numai in cazuri exceptionale, cand viata este amenintata de moarte, se poate savarsi botezul si fara nas. E important sa precizam ca in astfel de situatii, orice crestin botezat poate rosti, in lipsa prezentei unui preot, cuvintele: "Se boteaza robul lui Dumnezeu (numele) in numele Tatalui. Amin; si al Fiului; Amin; si al Sfantului Duh. Amin; acum si pururea si in vecii vecilor. Amin". Daca in situatia data nu se poate stropi copilul cu apa, botezul este valid prin rostirea cuvintelor amintite. Daca pruncul ajunge sa fie sanatos, se savarseste in biserica botezul, cu toata randuiala, fara afundare si rostirea formulei.
In biserica, nasul primeste in brate baiatul, iar nasa primeste in brate fata. Ei raspund in locul copilului la intrebarile preotului care oficiaza botezul. Dupa rostirea Crezului, pruncul este adus de nasi in pronaosul bisericii, unde se oficiaza botezul. Dupa savarsirea botezului si ungerea cu Sfantul Mir, copilul este adus in fata Sfantului Altar pentru impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului.
In cazul in care copilul este sanatos, el poate fi botezat incepand cu a opta zi, momentul in care i se pune numele. Vechile pravile bisericesti interziceau amanarea botezului peste patruzeci de zile de la nastere.
Trebuie mentionat ca rolul nasului nu trebuie redus la cateva aspecte de ritual (lepadarile de satana, rostirea Crezului etc), ci presupune implicarea permanenta in viata celui botezat.
Cuvantul nas sau nasa, provine din limba slavona si inseamna "al nostru“, "a noastra".
Adrian Cocosila
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.