
Una dintre cele mai intinse asezari rurale din cuprinsul judetului, Ograda, e asezata la vest de orasul Tandarei si este cunoscuta ca asezarea natala a marelui muzician Ionel Perlea.
Prima atestare a satului Ograda dateaza de la anul 1558 (sau 1559), cand printr-un hrisov al voievodului Mircea Ciobanul se intarea ocina mosnenilor Vladul cu fratii sai, Neagul cu fratii sai si Gherghina cu fii sai. Mai tarziu, la inceputul secolului XIX, mosia Ograda apartinea caminarului Stefan Ogradeanu, pentru ca dupa anul 1850 sa apartina familiei Peteu. De la Gheorghe Peteu, mosia avea sa ajunga in proprietatea uneia dintre fiicele sale, Margareta Peteu, casatorita Perlea, mama cunoscutului muzician Ionel Perlea. Comuna dupa organizarea administrativa de la anul 1864, Ograda cuprindea satul omonim si Dimienii, iar in perioada 1874-1876 si satul Sarateni. La sfarsitul secolului XIX, satul Ograda se intindea la sud de lacul cu acelasi nume, iar catre vest se intindeau satele Dimieni si Buciumeni, toate parte a comunei Ograda. Comuna si in perioada interbelica, dupa reorganizarea de la anul 1968 a devenit localitate componenta a comunei Bucu, de care s-a separat recent.
Ograda pastreaza astazi monumente interesante, datorate familiilor Peteu si Perlea, care au marcat istoricul asezarii pentru mai bine de un secol. Lacasul de cult al parohiei Ograda se afla la marginea estica a asezarii, in stanga drumului rutier spre Tandarei si Mare. Pe aceeasi parte se mai pastreaza cladirea scolii vechi, ridicata la inceputul secolului XX, precum si casa memoriala ,,Ionel Perlea”. Edificiul a fost ridicat la sfarsitul secolului XIX de catre Victor Perlea, iar dupa confiscarea sa de catre regimul comunist a servit o vreme ca depozit si cladire a postei. Incepand cu anul 1983 a devenit casa memoriala, fiind restaurata la anii 1996-1997 de catre Muzeul Judetean Ialomita, a carui sectie este. Acolo s-a nascut, la 13 decembrie 1900, viitorul mare dirijor si compozitor Ionel Perlea (m. 1970), care a vizitat localitatea natala cu un an inaintea incetarii din viata.
Biserica are hramul Sfantul Gheorghe si a fost ridicata la anii 1868-1870 de catre Ana si Gheorghe Peteu, mari proprietari funciari si bunici ai muzicianului Ionel Perlea. Lacasul a fost restaurat de mai multe ori in cursul secolului XX; la anul 1978 a fost restaurata pictura interiorului, de catre Ana Nicolae, iar la anul 1995 s-a restaurat pictura pridvorului, de catre pictorul M. Motronea.
Edificiul este de tip trilobat si dispune de tinda si cele trei incaperi clasice. Se remarca la tinda cele patru coloane circulare, dintre care doua semiingropate. Absidele naosului sunt realizate prin cate trei laturi in unghi drept, iar ferestrele edificiului se termina in ogiva, amintind de arhitectura gotica. Singura turla a bisericii incununeaza tinda si este invelita cu tabla, avand un plan octogonal pe o baza patrata. In tinda se afla mormintele unor membrii ai familiei Peteu, avand lespezile de marmura alba: Gheorghe Gh. Peteu (m. 1861), Aneta si Amalia Peteu (m. 1871). Pisania veche mentioneaza:
"LA ANUL 1868 MAI-9/ S`A FONDAT ACESTA BISERICA CU HRAMUL/ SFINTUL GHEORGHE, DE GHEORGHE PETEU/ SI CONSORTA SA ANNA PROPIETARI ACESTEI/ MOSIEI OGRADA, SPRE SUVENIRE PRE REPOSATUL/ IUBITULUI LOR FIU GHEORGHE G. PETEU./ EDIFICARE SI PICTURA S`A TERMINAT IN/ LUNA LUI OCTOMVRIE ANUL 1870.
Pisania noua, pictata, mentioneaza restaurarile picturii, realizate in ultimele decenii.
Clopotnita este realizata din lemn, are un plan octogonal si este dispusa langa coltul de nord-vest al lacasului.
prof. drd. Stefan GRIGORESCU
Baraganul Ortodox
-
Biserica Sfantul Gheorghe - Kurbinovo
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Gheorghe - Capra
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Alba Sfantul Gheorghe - Baia
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.