
Manastirea Sita Buzaului, cu hramul Schimbarea la Fata, este situata pe raza Protopopiatului Intorsura Buzaului din Episcopia Covasnei si Harghitei. Acest asezamant monahal are in componenta o obste de maici. Sunt doar trei manastiri in judetul Covasna, dintre care doua, cea de la Valea Mare si cea de aici, de data recenta.
Manastirea a fost ridicata prin nevointa credinciosilor din zona, care isi doreau sa aiba si ei o manastire. Initiativa infiintarii manastirii a apartinut parintelui Tohanean Florin, parohul din localitatea Sita Buzaului si actualul protopop al Protopopiatului Intorsura Buzaului. Terenul manastirii si casa cu trei incaperi, in care s-a construit un paraclis de rugaciune, reprezinta donatia parintelui ieromonah Arsenie Muscalu si a familiei sale. Dupa cercetarea la fata locului, P.S. Ioan a sugerat ca inainte de inceperea lucrarilor manastirii sa se asigure o suprafata mai mare de teren necesara intretinerii viitoarei manastiri. Astfel, la terenul existent s-a mai adaugat, tot prin donatie, inca 7500 mp teren arabil din partea parohului bisericii din Sita Buzaului, Florin Tohanean si a familiei sale, precum si un teren de la credincioasa Margareta Aldea. La 3 septembrie 1997 s-a sfintit locul manastirii de catre Prea Sfintitul Ioan Selejan si un sobor de preoti. Administrarea asezamantului monahal a revenit pentru inceput pr. Florin Tohaneanu.
Credinciosii locului au pornit ridicarea acestei manastiri, iar apoi au venit si calugarii. Locul manastirii s-a sfintit la 3 septembrie 1997. Vietuitorii manastirii, cu sprijinul credinciosilor din sat, au ridicat apoi o mica biserica din lemn, pentru savarsirea sfintelor slujbe. Intre timp, s-a construit o casa pentru duhovnic, sau aduat materiale pentru constructia unei noi biserici si pentru amenjarea unui drum de acces.
Prin grija P.S. Ioan si cu ajutorul dat de primaria locala si de credinciosi, s-a amenajat drumul de acces, s-au rezolvat principalele utilitati (alimentarea cu energie electrica, apa potabila etc.) si s-a modificat paraclisul, adaugandu-se o absida pentru sfantul altar. S-au amenajat, pana la terminarea constructiilor, chilii de lemn pentru obstea monahala si o trapeza.
Din 1998 s-au perindat pe aici doua serii de calugari, dar, din cauza conditiilor grele de clima, nu au rezistat. Din anul 2000 a fost adusa in aceasta manastire o obste de maici. Tot in acest an a venit aici, numit de Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Ioan Selejeanul, al Episcopiei Covasnei si al Harghitei, parintele Serafim Trif care s-a nevoit in Muntele Athos si la Manastirea Frasinei - Valcea.
In toamna anului 2001 maica Loida Iovanesc este numita stareta acestei manastiri cu obste de maici, de catre Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei si Harghitei.
Modul de viata al maicilor si sfintele slujbe se desfasoara conform traditiei vechi monastice de la Muntele Athos: dimineata, la ora 4:00 se incepe cu Miezonoptica, urmeaza Utrenia, Ceasul intai - Sfanta Liturghie, iar la ora 15:30 incepe Vecernia, Ceasul noua, Pavecernita cu Canoanele Maicii Domnului.
Cu ocazia hramului manastirii, din 2002, a fost pusa piatra de temelie a noii biserici, in prezenta Prea Sfintitului Ioan, a unui sobor numeros de preoti si a sute de credinciosi din Brasov, Buzau si intreaga zona invecinata.
In timp, au fost construite biserica din caramida, un corp de chilii ce cuprinde si un paraclis de iarna si o clopotnita ce adaposteste trei clopote. Pictarea bisericii a inceput in anul 2007, fiind realizata de o echipa de pictori condusi de Vasile Buzuloi, pictor zugrav bisericesc de categoria I.
La propunerea Inalt Preasfintitului Arhiepiscop Ioan, in anul 2011, anul canonizarii Mitropolitului Andrei Saguna, in pridvorul clopotnitei s-au realizat mai multe fresce cu momente din activitatea acestuia. Pictura a fost realizata de acelasi pictor care a executat-o si pe cea din biserica, Buzuloi Vasile.
In fiecare an, la 6 august, cu ocazia hramului "Schimbarea la fata", pe dealul manastirii urca sute de pelerini din judetele Covasna, Brasov, Buzau, dar si din alte locuri ale tarii, care cauta linistea pe acest "Tabor” de langa Carpatii de curbura.
Radu Alexandru
-
Episcopia Covasnei si Harghitei
Publicat in : Mitropolia Ardealului -
PS Ioan Selejean
Publicat in : Organizare B.O.R.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.