Manastirea Saraca

Manastirea Saraca


Manastirea Saraca

Tinand de Mitropolia Banatului si de Arhiepiscopia Timisoarei, Manastirea Saraca este o manastire ortodoxa din judetul Timis. Este asezata in plina campie banateana, in localitatea Semlacu Mic, comuna Gataia, la aproximativ 67 de kilometri sud de Timisoara, pe drumul care leaga cele doua localitati.

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca - de-a lungul vremii

Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste, dar prima atestare documentara dateza din anul 1270. Mai tarziu, la inceputul secolului al XV-lea, surse franciscane mentioneaza manastirea, numind-o "pepiniera de schismatici", cu alte cuvinte, centru de rezistenta la incercarile de catolicizare a crestinilor din Banat. La inceputul secolului al XVIII-lea manastirea adapostea o scoala, unde se invata pictura de icoane.

Manastirea Saraca

Manastirea functioneaza pana in 1778, cand, din ordinul imparatului Iosif al II-lea, este inchisa, monahii obligati sa plece, iar odoarele manastirii (carti, icoane, obiecte de cult etc.) sunt transferate la manastirea Mesici de langa Varset (Voivodina - Serbia).

Manastirea Saraca

In anul 1782, autoritatile austriece scot la licitatie cladirile manastirii, care sunt cumparate de catre Ioan Ostoici, un dregator bogat din Timisoara. Manastirea va ramane in proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, timp in care se paragineste, dobandindu-si astfel si numele de "Saraca".

Manastirea Saraca

In anul 1932 Manastirea Saraca este cumparata de Episcopia Caransebesului si redevine asezamant monahal. Desfintata din nou in urma decretului comunist din 1959, va functiona ca parohie pana in 1990, cand se reia viata monahala. In anul 1963 au inceput lucrarile care au dus la restaurarea completa a bisericii si a picturii.

Manastirea Saraca - biserica si minunata fresca ce o imbraca

 

Biserica Manastirii Saraca a fost rezidita din piatra si caramida in anul 1443 de catre calugarul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfantul Nicodim de la Tismana, si apoi renovata in 1730, de catre Giuriciko Lazarevici si fiii sai, Nicolae si Chiriac.

Manastirea Saraca

Arhitectural, biserica este in forma de cruce greaca cu bratele libere; absida altarului este semicirculara si naosul acoperit cu o turla octogonala. La exterior biserica este lipsita de orice decoratie, avand forme masive si o volumetrie foarte sobra. Pridvorul actual a fost adaugat in secolul al XIX-lea.

Manastirea Saraca

Fresca bisericii, de o mare valoare artistica, dateaza din 1730, cand a fost refacuta pe structura picturii din secolul al XVI-lea de catre mesteri zugravi deosebit de iscusiti, care ne-au ramas pana acum necunoscuti, dar ce par sa fi venit din Tara Romaneasca.

Ansamblul pictural al bisericii este de o mare expresivitate, in culori calde si armonioase, constituind cea mai valoroasa realizare artistica de acest fel pastrata in Banat.

Manastirea Saraca

Hramul Sfintei Manastiri Saraca este "Schimbarea la Fata" (6 august), praznic pentru care multime de credinciosi din intregul Banat se indreapta spre manastire. Hramul Paraclisului este Sfanta Maria Egipteanca, ale carei sfinte moaste, respectiv unul dintre degete, se si afla in manastire.

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca mai pastreaza si o icoana a Maicii Domnului despre care se spune ca este facatoare de minuni. Tot aici se mai gasesc si particele din Moastele Sfintilor Nicolae, Tecla si Filofteia.

Manastirea Saraca - obstea si programul slujbelor

Monument istoric si artistic de inestimabila valoare, Manastirea Saraca poarta peste veacuri marturia spiritualitatii crestin-ortodoxe a banatenilor. Intr-un raport catre autoritatile austriece din 1775, se arata ca la Manastirea Saraca erau sapte vietuitori, romani si sarbi.

Manastirea Saraca

Astazi Sfanta Manastire are opt calugari, dintre care doi duhovnici. Staret al manastirii este protosinghelul Climent Vantu. Programul liturghic incepe la ora 7 dimineata cu slujba Utreniei si Sfanta Liturghie. Seara, la ora 17, este savarsita slujba Vecerniei si Pavecernita, iar la ora 23 este randuita slujba Miezonopticii.

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca astazi - oricine poate fi ctitor !

 

In prezent se lucreaza la construirea unui nou corp de chilii si a unui nou paraclis. Intr-o frumoasa continuare a traditiei Bisericii de a se ingriji nu numai de sufletul, ci si de trupul omului ("bolnitele" manastirilor au fost primele spitale si farmacii ale unei Europe crestine), in interiorul noului corp de cladire se intentioneaza amenajarea unui dispensar satesc.

Manastirea Saraca

Contul Manastirii Saraca - deschis la BCR sucursala Timisoara: 2511.l-4820.1/ROL

 

Manastirea Saraca, localitatea Semlacul Mic, comuna Gataia, judetul Timis.

Manastirea Saraca

 Manastirea Saraca          Manastirea Saraca

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 21620

Voteaza:

Manastirea Saraca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact