Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Busteni, la poalele masivului Caraiman. Crucea de pe Caraiman parca strajuieste poteca ce duce pasii pelerinilor spre manastire. Mergand spre telecabina din Busteni, la un moment dat, pe partea stanga, un indicator si o icoana arata poteca, cu dale de piatra pe alocuri, ce duce spre manastire.

Poteca, mergand parca pe ascuns, pe sub coroanele intunecate ale brazilor, ajunge, in cele din urma, intr-o oaza de lumina, masivul Caraiman ivindu-se in toata splendoarea lui. In aceasta poiana, Parintele Gherontie Puiu a ridicat, din mila lui Dumnezeu si cu ajutorul Maicii Domnului, o mareata manastire.

Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman

Parintelui i-au trebuit ani buni sa se aseze aici, dar nu la intamplare, ci cu indrumarea Maicii Domnului, care i s-a aratat de mai multe ori in vis, fiindu-i aproape in toate clipele grele. Calugarul spune ca inca de la venirea sa pe lume s-a simtit neincetat sub protectia Maicii Domnului, care l-a ales pentru indeplinirea unei sfinte misiuni: inaltarea unei manastiri.

Parintele Gherontie Puiu a ascultat porunca Maicii Domnului si a trait ca un sihastru timp de zece ani intr-o pestera, pana in vara lui 1970. Timp de zece ani, in fiecare noapte, el a privit crucea cea mare de pe Caraiman. Atunci, spune, "i-am jurat Maicutei Domnului ca, daca ma voi intoarce cu bine in lume, jos, voi construi o manastire cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci, din curtea careia sa poata fi privita crucea de pe varful Caraimanului".

Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman

Dupa Revolutia din 1989 el s-a intors la Manastirea Neamt, unde monahii ramasi in viata l-au recunoscut, desi trecusera 30 de ani. A fost uns monah pe loc, apoi a fost inscris la seminar, desi nu avea decat patru clase terminate in satul natal. O saptamana a fost diacon, dupa care, asta se intampla in 1992, episcopul locului l-a uns preot, dupa “randuiala lui Melchisedec", pentru ca trecuse de varsta lui Hristos.

In anul 1995, in timp ce spovedea o credincioasa, parintele Gherontie Puiu, pe atunci preot slujitor la marea Manastire Cetatuia din Iasi, a avut un atac cerebral, in urma caruia nu si-a mai putut misca jumatate din corp. A fost internat la spitalul din Tatarasi, unde a stat trei luni dupa care a fost transferat la sanatoriul din Sinaia. Medicii care l-au ingrijit i-au spus ca va fi nevoie de ani buni pentru refacere.

Manastirea Caraiman          Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman

Acolo a stat insa doar o singura noapte. Aflat intr-o rezerva cu inca un preot si cu un crestin, parintelui i s-a aratat iarasi, de data asta foarte de aproape, Maica Domnului. "Te-am adus aici cu o misiune, adu-ti aminte!", i-a soptit Preacurata. "Cum s-o indeplinesc, Maicuta, tocmai acum, cand sunt paralizat?", a intrebat parintele. "Trezeste-te ca nu esti bolnav" i s-a spus. Si, isi aduce aminte parintelui: "Apoi a rostit mai apasat: Vei gasi un brad cu sase ramuri, langa o apa curgatoare, pe un plai de unde se vede marea cruce la care te-ai jurat. Acolo sa faci manastirea".

Manastirea Caraiman

Manastirea Caraiman

Dupa mai multe cautari, in cele din urma, parintele Gherontie Puiu si-a vazut visul cu ochii, incepand in Poiana Palanca construirea unui lacas de cult pentru calugari, precum si a unei biserici. La inceputul anului 1996, Parintele Gherontie Puiu locuia intr-o cabanuta din lemn, in acest loc pustiu la acea vreme.

In mijlocul ei se afla un brad retezat de furtuna, in care s-a gasit chipul Maicii Domnului, brad ce are forma unui policandru urias. In varful acestuia exista o cruce alba ce se aprinde la lasarea serii, o data cu iluminatul public al orasului Busteni. Inauntrul paraclisului din lemn, construit in jurul copacului minunat, trunchiul este inchis intre patru pereti din lemn, fiecare latura fiind impodobita cu icoane si Sfanta Cruce.

Manastirea Caraiman

Lucrarile la ansamblul monahal de sub Caraiman sunt in plina desfasurare.
Orice ajutor, catusi de mic, este de folos si aducator de binecuvantare.

Numerele de cont deschis la BRD, Agentia Busteni, CUI-16723179

RON - R021BRDE300SV04714603000

Euro - R044BRDE300SV23300313000

Dolari SUA - R038BRDE300SV23299463000

Dolari Canada - R085BRDE300SV15610303000

11 Iunie 2012

Vizualizari: 89769

Voteaza:

Manastirea Caraiman 0 / 5 din 0 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • MAHMOUD MARIANAPostat la 2019-09-02 21:29

    ESTE SINGURUL LACAS IN CARE AM SIMTIT INTRADEVAR PUTEREA DUMNEZEIASCA..DE LA INTRAREA IN BISERICA AM SIMTIT O APASARE PE SUFLET SI AM IZBUCNIT INSTANTANEU IN PLANS, CU GREU M-AM PUTUT STAPANI..NU AM SIMTIT ASA CEVA NICI IN ALT LACAS RELIGIOS PE UNDE AM MAI FOST..IMI DORESC SA MAI REVIN AICI...SIMT CA AICI IMI VOI GASI LINISTEA SI MANTUIREA SUFLETULUI..DOAMNE AJUTA LA TOATA LUMEA!!!

  • andrei zetiPostat la 2012-08-22 16:03

    aceasta manastire este una dintre cele mai frumoase manastiri din Romania,alaturi de Manastirea Voronet! Pot spune ca am fost la manastirea Caraiman si am avut o senzatie de frica sufleteasca.

  • Popa MIhaelaPostat la 2012-08-22 16:01

    Un loc minunat,un adevarat ,,rai" pe pamant,am avut ocazia de a vorbi cu parintele Gherontie Puiu...cu adevarat un om foarte credincios si puternic! Acel loc,iti unge sufletul de bucurie ! Doamne ajuta !

  • olguta baleaPostat la 2011-03-14 15:05

    Am descoperit aceasta manastire acum cativa ani.Auzisem de Ea dar nu stiam exact cum se ajunge acolo.Intr-o zi m-am hotarat sa merg sa o caut,(stiam doar ca se afla pe undeva prin Busteni)asa ca m-am urcat in microbuz si am plecat.Am rugat soferul microbuzului sa-mi spuna unde sa cobor (deoarece in zona este foarte cunoscuta a stiut sa-mi spuna).Ajunsa in Busteni toata lumea m-a putut indruma cum sa ajung.Ce am gasit cand am ajuns la manastire este greu sa va descriu in cuvinte.O liniste care nici nu crezi ca poate exista. Era o zi din cursul saptamanii si in afara de cativa calugari care aveau treburile lor si d-na de unde poti cumpara diverse lucruri nu era nimeni.O Biserica goala unde te poti ruga in liniste nu vazusem nicidata.O voce blanda ca a STARETULUI nu auzisem niciodata.Dupa ce i-am spus problema care m-a facut sa iau hotararea de a pleca in cautarea acestei manastiri mi-a pus mana pe cap si mi-a zis sa merg acasa linistita ca lucrurile o sa se rezolve si bineinteles ca asa a fost.M-am simtit atat de bine acolo ca nu va pot spune si cu greu am putut sa plec.De atunci revin de cate ori pot si vreau sa va spun ca fac tot posibilul sa ajung cat mai des pentru ca acolo ma simt foarte bine, e o stare de bine si liniste cum nu cred ca intalnesti in alta parte. Nu am fost eu la prea multe manastiri dar pe unde am fost pe nicaieri nu m-am simtit ca aici.Am revenit aici ieri, am ajuns cam tarziu deja slujba se terminase, parintele tinea predica. Un preot foarte tanar dar cu un har deosebit si cu o voce de-ti ajunge la suflet.As mai avea foarte multe de spus dar cum nu prea ma pricep la cuvinte inchei prin a va spune daca aveti ocazia nu ocoliti acest loc minuant si mai ales nu-l ocoliti pe parintele Gherontie Puiu.

  • Cristi MPostat la 2011-03-08 09:50

    Am avut două necazuri mari şi Dumnezeu a avut milă şi am scăpat de fiecare dată definitiv (şi chiar repede)după ce am făcut efortul de a ajunge de câteva ori la mănăstire şi de a îndeplini îndrumările pentru a mai curăţi din multele lucruri murdare - pe care le purtăm în noi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact