
Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului
Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, aflat in satul Gheorghiteni (localitatea Dorna Arini, judetul Suceava) este un asezamant monahal de maici, ce impodobeste plaiurile bucovinene, prin arhitectura sa ce parca atinge cerul si prin rugaciunea nevoitoarelor.
Din Vatra Dornei, spre Piatra Neamt, la aproximativ cinci kilometri de statiune, arinii strajuiesc de o parte si de alta malurile Bistritei. Cadrul pitoresc a atras de timpuriu pe viitorii locuitori, care au denumit zona in deplina concordanta cu ambientul - Dorna Arini.
|
Localitatea Dorna-Arini se afla in judetul Suceava, aflandu-se la o altitudine de 1100 de metri, in zona de intalnire a multilor Bustritei cu Muntele Rarau. Localitatea este traversata de raul Bistrita. Denumirea initiala a comunei era de Dorna, insa odata cu noua impartire administrativa din 1968 a fost schimbat in cea de Dorna-Arini.
Continuand drumul pe malurile Bistritei, trecand prin satele Gheorhiteni si Rusca, se ajunge la Brostenii lui Creanga, iar si mai urmeaza Bicazul. Pitorescul farmec al locului este infrumusetat cu manastirea aflata la poalele dealului Barnarelului. Acest deal este acoperit cu o mica padure de brazi, iar in adancul pamantului, el freamata apele minerale ale Dornelor.
Ctitorul Manastirii Acoperamantul Maicii Domnului este Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Acesta a construit manastirea in satul natal, pe un petic de pamant mostenit de la parinti.
La poalele dealului Barnarel, la doar 20 de metri de raul Bistrita, se ridica cea mai impunatoare manastire construita in ultimii ani. Manastirea se vede de la cativa kilometri, de pe drumul national.
Aleea de la intrarea in manastire este pavata cu pietre de rau. Ea duce catre o fantana arteziana, in spatele careia este situat arhondaricul, numele bisericesc al casei de oaspeti, si o cabana cu cinci etaje, in care se gasesc chiliile si trapeza.
Scarile si fundatia celor trei cladiri sunt pavate cu marmura, in timp ce tot ce ramane este construit din lemn sculptat de esenta tare.
Arhondaricul ctitorit de Teodosie are in jur de 40 de camere. Acesta, impreuna cu vietuitorii sfintei manastiri, o hotarat ca cei dornici de odihna si pace sufleteasca sa poata ramane cateva zile la manastire, in regim de pensiune.
Monument unic in Romania, manastirea este ridicata in intregime din lemn. Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Dorna-Arini este strajuita de o clopotnita tot din lemn, cu inaltimea de 60 de metri. Satenii care locuiesc in preajma manastirii ne-au povestit ca acoperisul clopotnitei nu a putut fi montat decat cu elicopterul.
Clopotnita gazduieste un numar de 24 de coplote, dintre care cel mai mare cantareste 5 tone. Cele 24 de clopote impresioneaza pe tot omul ce ajunge la Manastirea Acoperamantului Maicii Domnului.
Fabricate in Austria, ele sunt legate intr-un sistem computerizat central, care le face sa cante asemenea unei orchestre armonizate, la ceasurile de rugaciune si de slujba. Glasul acestora se aude pana in orasul Vatra Dornei, situata la cinci kilometri departare.
-
Manastiri din Republica Moldova
Publicat in : Biserica in lume -
Schitul Soveja se pregateste pentru Uniunea Europeana
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Sfantul Nicolae Popauti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Arbore
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.