Biserica Sfintii Voievozi - Popesti Leordeni

Biserica Sfintii Voievozi - Popesti Leordeni

Biserica Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil este o biserica ortodoxa din localitatea Popesti Leordeni. Pe drumul ce se indreapta dinspre Bucuresti spre Oltenita, la marginea capitalei, se ridica silueta alba si frumoasa a bisericii din Parohia Leordeni, construita intre anii 1985-1992, pe locul unei biserici mai vechi, fosta ctitorie a marelui vornic Mihail Manu, ridicata intre anii 1807-1808 (monument istoric) si daramata in intregime de cutremurul din 4 martie 1977.

Biserica din Popesti Leordeni, avand hramul Sfantii Voievozi Mihail si Gavriil, a fost construita in anii grei, de teroare comunista, de catre parintele paroh Stefan Popa - cand in Bucuresti si in tara erau demolate una dupa alta bisericile, fara a tine cont ca poporul roman este crestin de doua mii de ani.

Tarnosirea bisericii a avut loc in ziua de 8 noiembrie 1992, sarbatoarea hramului, aceasta fiind savarsita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, in fruntea unui ales sobor de preoti si diaconi, inconjurat de credinciosi adunati din intreg judetul Ilfov. Cu dragoste fierbinte si ravna sfanta, enoriasii, in frunte cu preotul lor, au initiat zidirea unei noi biserici din temelie, altar de ruga al sufletelor lor.

Biserica din Popesti Leordeni

Biserica, deosebit de frumoasa, respecta planul vechiului lacas de cult si este inzestrata cu mobilier, icoane si toate cele necesare cultului si indeosebi cu o frumoasa pictura in fresca, spre bucuria credinciosilor si a vizitatorilor.

Biserica este imprejmuita cu un gard de zid de 3m inaltime, iar intrarea se face prin turnul clopotnitei, construit tot in aceasta perioada, inscriindu-se perfect in arhitectura complexului caruia ii sporeste frumusetea. In dreapta si stanga clopotnitei, se afla oficiul parohial si capela mortuara, si ele construite odata cu biserica parohiala.

Biserica este construita in plan treflat, cu abside semicirculare, cu pridvor deschis sprijinit de stalpi masivi din beton, cu muchiile tesite si scobite, avand deasupra o turla. In pronaosul boltit se afla un balcon (cafas) sprijinit pe colonete din beton. Naosul are o bolta sferica pe pandantivi.

Biserica din Popesti Leordeni

Fatada este decorata cu panouri delimitate de factura neoclasica si cu o cornisa realizata din profile de tencuiala unde este realizata in mozaic icoana hramului. Tot in mozaic este realizata la intrarea in clopotnita icoana hramului si Maica Domnului. Biserica este pavata cu marmura, iar la subsol este un loc funerar cu sapte cripte pentru primii ctitori cu o bolta din caramida in stil Brancovenesc.

Piese de mare valoare artistica, datand din perioada 1730-1750, nu au mai putut fi recuperate dintre daramaturi: catapeteasma, baldachinul din altar, amvonul, jiltul arhieresc, tetrapodul. S-a distrus in totalitate portretul vornicului Mihail Manu cu sotia sa Smaranda, copii si nepotii, pictat in ulei pe panza de talentatul pictor Nicolae Polcovnicul.

Biserica din Popesti Leordeni

Din vechea pictura in fresca, opera a pictorului Mincu Zugravul, s-au putut recupera in pronaos cateva scene cu sfinti. Singurul element de o deosebita valoare care s-a pastrat este portalul din piatra (pragul) de la usa de intrare, sculptat in stil Brancovenesc si decorat cu stema dubla a Tarii Romanesti si a Moldovei (porumbelul cu crucea in cioc), lucru obisnuit in timpul domniei fanariote, datand probabil din timpul lui Nicolae si Constatin Mavrocordat, domnitori la acea vreme in Muntenia si Moldova.

Printre daramaturi a fost gasita pisania (care a fost asezata deasupra usii de intrare), care marturiseste astfel: "In slava Sfintei Troite si intru cinstea marilor arhistrategi Mihail si Gavriil si a marilor imparati Constantin si Elena - ziditu-s-a aceasta biserica din temelie si s-a impodobit dupa cum se vede de dumnealui Vel Vornicu Mihail Manu, a fi spre pomenire in veci si incepandu-se de la leatul 1807, a fost sfarsit in stapinirea marelui imparat al Rosii Alexandru Pavlovici, in 1808, in luna Septembrie."

In fiecare Vineri, dupa slujba de seara (acatist si litie), impreuna cu enoriasii prezenti au loc discutii libere (cateheze) pe teme teologice, liturgice si pastorale. In parteneriat cu scoala de 8 clase din parohie, se tin lectii practice in biserica cu elevii, aprofundandu-se astfel cunostiintele teoretice de religie dobandite la scoala.

Biserica din Popesti Leordeni

Preotii slujitori colaboreaza in permanenta cu profesorii de religie de la scoala din parohie si sint o prezenta activa in mijlocul elevilor, la orele de religie. Se afla in curs de amenajare un cabinet de religie.

In cancelaria parohiala este deschisa permanent o expozitie de carte veche , cel mai vechi exponat datand din1809. Biblioteca parohiala este deschisa tuturor enoriasilor, avand o larga colectie de carti cu continut pastoral, dialoguri religioase, predici si indrumari duhovnicesti. Se afla in curs de amenajare o expozitie de icoane vechi.

Profund marcati de suferinta provocata de inundatiile din anul 2008, au fost acordate ajutoare financiare sinistratilor din Moldova. Cu ocazia marilor sarbatori crestine, se acorda ajutoare enoriasilor defavorizati si in special celor cu multi copii, cu materiale diverse, mancare, imbracaminte, medicamente.

Biserica din Popesti Leordeni

Printre cei care beneficiaza de ajutorul material al parohiei se numara Penitenciarul Jilava si Spitalul de boli psihice Balaceanca. Copii defavorizati de la Scoala Nr.3 din parohie primesc ajutoare periodic prin intermediul profesorilor de religie. Se afla in faza de finalizare un centru social, construit in parteneriat cu Primaria Orasului Popesti Leordeni.

Cont bancar: IBAN - RO 19CRCO 4142010003000975
Banca de Credit Brancoveanu, Bucuresti

Leordeni, strada Breaza nr.36, judetul Ilfov
Telefon: 004 – 021.467.36.44
Email: parohia.leordeni@yahoo.com

Teodor Danalache

11 Iunie 2012

Vizualizari: 15148

Voteaza:

Biserica Sfintii Voievozi - Popesti Leordeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact