
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Otetari, este o frumoasa biserica ortodoxa din Bucuresti. La inceput, pe locul actualei biserici, care se afla pe malul unui afluent al Dambovitei, se inaltau mai multi otetari (planta ornamentala), de la care biserica si-a tras si cel de-al doilea nume.
Aflata in apropiere de Piata Rosetti, aceasta are trei hramuri: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, praznuiti in ziua de 8 noiembrie (hramul primei biserici); Sfantul Ierarh Nicolae, praznuit in ziua de 6 decembrie (hram adaugat in anul 1757, odata cu refacerea bisericii); Sfantul Mare Mucenic Haralambie, praznuit in ziua de 10 februarie.
Biserica Sfintii Voievozi - Otetari
Intre anii 1680-1681, in vremea lui Serban Voda Cantacuzino, a fost construita o bisericuta din lemn. Mai apoi, intre anii 1691-1692, in vremea Sfantului voievod Constantin Brancoveanu, biserica a fost refacuta, insa tot din lemn.
In cele din urma, in vara anului 1757, in vremea lui Constantin-Voda Mavrocordat, a fost construita cea de-a treia biserica, de data aceasta din zidarie, precum aflam dintr-un act al mitropolitului Grigorie al Ungrovlahiei, intocmit in anul 1786.
Din pisania veche a bisericii de zid, scrisa cu litere chirilice sapate in piatra, care se pastreaza in pridvorul bisericii, aflam ca aceasta a fost zidita si infrumusetata cu ajutorul mai multor crestini (Margarit Staroste, Nicolae Cernavodeanu, jupanul Nicolae Cupetul etc.), ca sa le fie lor spre vesnica pomenire. Mai apoi, in data de 25 august 1794, ctitorul Radu Nicule a daruit bisericii un clopot.
In prima jumatate a secolului al XIX-lea, aceasta biserica a fost locul de inmormantare al celor din familia renumitului negustor Hagi Tudorache, de la care se pastreaza si astazi, in pridvor, doua morminte cu pietre funerare, unul din anul 1825 si altul din anul 1845.
Biserica, asa cum se afla astazi, a fost restaurata intre anii 1860-1866, in vremea mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei (1850-1875), cu ajutorul familiilor Hagi Tudorache, N. Zamfirescu si Romanescu. Dupa restaurarea incheiata in anul 1866, mitropolitul Nifon a daruit acestei biserici o bucata dintr-un deget al Sfantului Mare Mucenic Haralambie (+202).
Mitropolitul Nifon s-a nascut in anul 1789, in apropiere de Biserica Otetari, in familia blanarului Rusaila, venit din Macedonia, cu ajutorul arhimandritului Iason, care locuia in curtea bisericii. Viitorul mitropolit, care a fost botezat in aceasta biserica, este zugravit in pronaos.
Cu prilejul acestei ample restaurari, biserica a fost pictata in intregime de pictorul Gheorghe Tattarescu (1820-1894), in ulei, precum si iconostasul. Biserica a fost restaurata, din nou, in anul 1906. Intre anii 1964-1984, sub purtarea de grija a preotului Gheorghe Dimulescu, biserica a fost refacuta si acoperita cu tabla. Ultima restaurare ampla a avut loc intre anii 2004-2006, din grija parintelui Mircea Goretchi.
Biserica Otetari are o forma alungita, trilobata, iar absidele laterale, precum si cea a Sfantului Altar, sunt adancite. Lungimea interioara este de 23,10 metri, latimea in dreptul absidelor ajunge la 9,43 metri, iar inaltimea interioara a turlei este de 12,60 metri. Pictura murala este executata in ulei, pe un strat din glet de ipsos. Stilistic, pictura apartine scolii realiste de influenta italiana.
Biserica pastreaza obiecte cu valoare de patrimoniu, daruite de ctitori: un epitaf al Mantuitorului, brodat in fir, din anul 1793; o icoana imparateasca, ferecata in argint, din anul 1803; doua icoane din anul 1804; vitraliile bisericii, din anul 1909; medalioane exterioare din mozaic, executate de pictorul Eugen Profeta.
Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Haralambie: "Alesule din ceata arhiereilor, Mare Mucenice Haralambie, care porti nume intocmai cu harul dat de atotputernicul Dumnezeu, a fi luminator de bucurie, lumineaza-ne cugetul, curata-ne inima, intareste-ne vointa in a face bine, primeste de la noi cantari si laude sfinte si ne ajuta in necazuri, in boli si suferinte."
Teodor Danalache
-
Biserica Sfantul Nicolae - Pec
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis - Kakopetria
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Nicolae Popauti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Bejan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.