
Biserica Sfintii Parinti Ioachim si Ana este o biserica ortodoxa sin localitatea Varteju, judetul Ilfov. Inceputurile acestei localitati sunt datate in jurul anului 1750. Locuitorii de aici, fiind crestin-ortodocsi, au simtit nevoia de a zidi un lacas de rugaciune, pentru savarsirea sfintelor slujbe.
In sprijinirea acestei afirmatii, avem o pisanie de la o veche biserica, unde se spune clar ca, la Varteju, in anul 1798, exista o biserica de lemn, pe locul unde se afla astazi actuala biserica. Daca in acest an este consemnata ca existind o biserica, este de inteles ca ea ar putea avea si o oarecare vechime, anume 40-50 de ani.
Pentru interesul ce-l poarta vechea pisanie, de la biserica daramata in anul 1912, redam in intregime textul respectiv: "Aceasta sfanta biserica a fost facuta mai inainte da d-lui Biv-vel-clucer Constantin si sotia sa Maria Lehli, in zilele preainaltatului Domn Constantin Moruzi, leat 1798, si acum de al doilea s-a inaltat da zid iarasi de d-lor, in zilele preainaltatului Domn Ion Voda Caragea si Preasfintiei Sale Mitropolitul Nectarie, ca sa fie spre vesnica pomenire si cu sirguinta d-lui Gheorghe Vistier, Dumitrache Braescu si jupanesei Balasa la 1818."
Dupa cum aminteste pisania vechii biserici de lemn, de care am amintit mai sus, acesteia i-a urmat o biserica de zid, facuta de aceiasi ctitori Constantin si Maria Lehli, in anul 1818, domn fiind Ion Voda Caragea. Aceasta biserica de zid a rezistat timpului din anul 1818 si pana in anul 1912 cand, probabil, nemaiprezentand nici o siguranta ca rezistenta a materialelor, s-a pornit la ridicarea actualei biserici.
Inceputa in anul 1912 , dar din cauza lipsurilor si a mainii de lucru, datorita primului Razboi Mondial, biserica a fost terminata in anul 1992.
Biserica are un aspect monumental si domina imprejurimile prin marimea ei, putand fi vazuta de la mare departare. Din spusele batranilor, arhitectul de origine italiana, a venit cu meseriasii lui. Finantarea masiva a fost facuta de proprietarul Dumitru Bragadiru, care avea fabrica de caramida si cariere de nisip. Totusi au contribuit si satenii, primaria tiparind niste carnete pe care scris: "Ajutati biserica cu o caramida". Satenii au ajutat si cu forta de munca si cu caratul materialelor.
Privita de la distanta, am putea spune ca biserica este cladita in stil romanesc, dar are si elemente de stil gotic, lucru firesc, intrucat arhitectul a fost italian. Constructia este din caramida, la scara monumentala. Biserica are trei turle, lungimea de 30 de metri si o latime de 12 metri.
Biserica are cafas pentru cor si amvon pentru predicator. Usile de la intrare din stejar, inalte de 4 metri, au fost executate in Germania. Din anul 1992, biserica a trecut cu bine peste cutremurul din anul 1941, neavand nevoie de reparatii pana in anul 1948.
In acest an s-a pictat biserica din contributia cetatenilor si cu ajutorul substantial al Ministerului Cultelor, ocazie cu care se construieste si capela din cimitir. Aceste lucrari se fac cu ajutorul domnului Stanciu Stoian, fiu al satului si, pe atunci, Ministru al Cultelor, care a purtat de grija pentru bunul mers al lucrarilor.
Pictura a fost si ea refacuta de pictorul Profeta, in tempera, la proportii monumentale. De amintit este si preotul Constantin Anastasiu (1898-1946), in timpul caruia s-a construit actuala biserica.
Parohia Varteju, orasul Magurele, sat Varteju, strada Sarbilor nr. 2.
Telefon: 0721.232.883.
Numar cont bancar: RO 36 RNCB 0278000404860001
B.C.R. Sucursala de pe Calea Serban Voda
Teodor Danalache
-
Biserica Sfantul Spiridon - Domnesti Catichea
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae din Catelu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Voievozi - Popesti Leordeni
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Adormirea Maicii Domnului - Dobroiesti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.