
Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, din localitatea Poiana Tapului, judetul Prahova, a fost construita in anul 1936, prin donatii adunate de la credinciosi. In anul 1921, cartierul Poaina Tapului s-a dezlipit de localitatea Busteni si a format o noua comuna, compusa din satele Poiana Tapului, Valea Babei si Zamora. In anul 1950, Poiana Tapului s-a unit din nou cu localitatea Busteni.
"Cel ce chipul Crucii stralucind pe cer mai mult decit soarele l-ai vazut si biruinta semnului Domnului bine ti-a descoperit, cu care intr-armindu-te pe toti vrajmasii i-ai biruit, acum si noua celor ce ne plecam genunchii inaintea icoanei tale, Sfinte Imparate Constantin, da-ne noua, impreuna cu buna ta maica, Imparateasa Elena, ajutor, celor ce cintam voua: Bucurati-va, parintii crestinilor!"
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Poiana Tapului
Pe locul actualei biserici a existat un cimitir. Banii si materialele necesare zidirii bisericii s-au adunat intre anii 1922-1936. Piatra de temelie a Bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena a fost pusa in ziua de 29 mai 1932. Biserica a fost sfintita in ziua de 13 decembrie 1936, de catre arhiereul-vicar al Mitropoliei Ungrovlahiei, Irineu Targovisteanu.
Pisania bisericii marturiseste urmatoarele: "Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, a unui Dumnezeu in Treime Slavit, ridicatu-s-a din temelie acest Sfant si Dumnezeiesc locas si s-au inzestrat cu toate cele de trebuinta, prin ravna si stradania dreptmaritorilor crestini din aceasta comuna, Poaina Tapului, cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, sub pastorirea I.P.S. Mitropolit al Ungro-Vlahiei si Patriarh al Romaniei Miron Cristea si s-a sfintit in anul de la intruparea Domnului 1936, decembrie, in 13 zile, de P.S Irineu Targovisteanu Arhiereu Vicar."
Planul bisericii a fost intocmit de arhitectul Ghinescu Aurel. Biserica este construita din piatra cioplita de munte, fiind acoperita pe exterior cu caramida aparenta. Biserica are o suprafata de 250 de metri patrati. Este zidita in forma de cruce si are trei turle zvelte. Turlele mici pastreaza cele doua clopotele ale bisericii. Usa de intrare in biserica si stranile sunt sculptate in lemn de stejar, iar ferestrele pastreaza vitralii simple. Biserica a fost pictata de catre pictorul Gheorghe Belizarie.
La subsolul bisericii se afla amenajat un frumos muzeu bisericesc. Sunt pastrate cu grija icoane, obiecte liturgice si carti vechi. In curtea bisericii s-a amenajat o troita, in cinstea Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Intre anii 2005-2007, biserica a fost supusa unor ample lucrari de reparatie si renovare.
Rugaciune catre Sfintii Imparati Constantin si Elena
Sfintilor Imparati Constantin si Elena, dupa Dumnezeu si Maica Domnului, voi sinteti nadejdea noastra si folositorii nostri; voi ne sinteti noua bucurie in vremea necazului, voi ne ocrotiti in nevoi si ne ajutati. Voi sfintelor manastiri si biserici le sinteti pazitori; pentru aceasta cadem inaintea voastra cu lacrimi, rugandu-va sa nu incetati a ne ajuta noua neputinciosilor, ci mijlociti la Dumnezeu si la preacurata Lui Maica si pururea Fecioara Maria, ca si pe noi sa ne pazeasca fara prihana si pe toti sa ne intareasca in credinta, pina la sfirsitul vietii, spre mintuirea sufletelor noastre. Amin!
Iulian Predescu
-
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Braila
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.