
Biserica Sfantul Ilie - Sinaia
Biserica Sfantul Ilie se afla in localitatea Sinaia, judetul Prahova. Orasul s-a dezvoltat in jurul Manastirii Sinaia. Castelul Peles, resedinta de vara a familiei regale a Romaniei, a contribuit si el semnificativ la dezvoltarea localitatii. Denumirea localitatii se trage de la numele Manastirii Sinaia, dat de spatarul Mihail Cantacuzino, ctitorul acesteia.
Pentru inceput, credinciosii din localitate au participat la slujbele tinute in manastire. Crescand numarul locuitorului, in vara anului 1903, in localitate a fost trimis un preot de mir. Acesta va sluji tot in manastire, din pricina lipsei unul locas de cult parohial.
Parohia a fost infiintata in anul 1910, iar biserica parohiala a fost construita intre anii 1933-1939, prin osteneala preotului Vasile Haisan (1903-1966), numit in parohie inca din anul 1928. Piatra de temelie a fost asezata si sfintita in ziua de 26 septembrie 1933, de catre Patriarhul Miron Cristea, in prezenta regelui Carol al II-lea si a familiei regale.
Biserica Sfantul Ilie a fost construita de mesteri locali, dupa un plan intocmit de profesorul Smarandescu, in stil bizantin-romanesc, din piatra cioplita de Moroieni. Este captusita cu caramida dubla, cu bolti si acoperis din beton armat, peste care sunt asezate olane rosii. Biserica este incununata cu doua turle, una dintre ele fiind si clopotnita.
Biserica s-a terminat de zidit in anul 1939, cand a fost si sfintita. A fost pictata in fresca, in tempera si in ulei, intre anii 1938-1939, de catre pictorita Nina Arbore. Pictura a fost restaurata in anul 1983, de catre pictorul Cristian Samoila, apoi intre anii 2002-2003, de catre pictorul bisericesc Tanase Mocanescu.
Biserica Sfantul Ilie, din Sinaia, a fost resfintita in anul 1983, de catre Preasfintitul Roman Ialomiteanul. Catapeteasma bisericii este din zid si pictata in fresca, iar icoanele imparatesti sunt incadrate in rame de stejar invelite in argint presat, sub forma de flori de crin. Lucrari de intretinere: imprejmuirea curtii (1976), refacerea curtii (1977), refacerea instalatiei de incalzire centrala (2010), reparatii la acoperis (1971, 1983 si 2011), restaurarea picturii (1982 si 2003) si multe altele.
"Tu, cel ce ai fost alesul Domnului pentru intoarcerea lui Israel de la inchinarea lui Baal, aspru mustrator al imparatilor nelegiuiti stralucind cu vapaia ravnei pentru Dumnezeu atottiitorul, cu sfintenia vietii si a minunilor, cel ce te-ai ridicat cu trupul la ceruri si vei veni inaintea celei de a doua veniri a lui Hristos, lauda iti aducem tie, profetule al lui Dumnezeu Ilie, tu, care ai mare indrazneala catre Domnul, slobozeste-ne pe noi din toate nevoile si necazurile cu rugaciunile tale, pe noi cei ce-ti cantam: Bucura-te, Ilie, marite prooroc si inaintemergator al celei de a doua veniri a lui Hristos!"
"O, preaminunate si preainaltate proorocule al lui Dumnezeu Ilie, mare ravnitor pentru slava lui Dumnezeu, cel ce trimiti pe pamant ploile si seceta, belsugul si lipsa, asculta aceasta putina rugaciune, pe care cu evlavie o aducem, si prin mijlocirea ta cea fierbinte catre Domnul Dumnezeu, apara-ne de seceta, de foamete si de bolile cele aducatoare de moarte si daruieste noua buna intocmire a vazduhului si toata imbelsugarea pamantului intarindu-ne in dreapta credinta si viata curata, ca, izbavindu-ne de chinurile cele vesnice, sa ne invrednicim de fericirea raiului cantand lui Dumnezeu: Aliluia!"
Iulian Predescu
-
Sfantul Ilie Tesviteanul
Publicat in : Sfantul Proroc Ilie -
Schitul Sfantul Ilie - Berzunti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Proroc Ilie
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.