
Biserica Sfantul Dumitru, aflata in localitatea Harlau, la o distanta de aproximativ 75 kilometri de orasul Iasi, a fost ctitorita de catre domnitorul Petru Rares (1527-1546), in cea de-a doua domnie a sa, in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Aceasta biserica a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi in anul 2004. Biserica a fost inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 26 octombrie.
Prima atestare documentara a localitatii Harlau este cea aflata intr-un document semnat in ziua de 1 mai 1384, privind curtea domneasca in care traia Doamna Margareta, mama domnitorilor Petru I Musat si Roman I Musat. Apoi, in vremea domniei Sfantului Voievod Stefan cel Mare (1457-1504), localitatea s-a dezvoltat semnificativ.
In anul 1486, Sfantul Stefan cel Mare a refacut din temelie curtea domneasca, precum gasim consemnat in pisania originala, pastrata pana astazi in Muzeul de Arta, din Bucuresti: "Binecinstitorul si de Hristos iubitorul, Io Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a facut aceste case, care s-au inceput a se zidi in anul 6994 (1486) luna ... 20 si s-au sfarsit in acelasi an, septembrie 15." Apoi, in anul 1492, Sfantul Stefan a ctitorit actuala biserica, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.
In urma Sfantului Stefan cel Mare, in resedinta domneasca din Harlau au mai trait si alti domnitori. Domnitorul Petru Rares, nascut in Harlau, a locuit in Curtea Domneasca intre anii 1530-1532 si a construit, la mica distanta, Biserica Sfantul Dumitru. Apoi, domnitorul Alexandru Lapusneanu a mutat capitala Moldovei in Iasi, insa, intre anii 1624-1626, domnitorul Radu Mihnea a revenit in Curtea Domneasca din Harlau.
In anul 1727, Curtea Domneasca era inca in buna stare. In secolul al XIX-lea, locuitorii din zona au inceput sa fure caramizile si pietrele din incinta pentru anumite lucrari din oras. Apoi, pana in anul 1907, in acest loc s-a aflat groapa de gunoi a orasului si targul de vite.
Biserica Sfantul Dumitru - Harlau
Se crede ca Biserica Sfantul Dumitru, din Harlau, a fost construita in cea de-a doua perioada de domnie a domnitorului Petru Rares, adica intre anii 1541-1546. Pentru ca pisania originala a acesteia s-a pierdut, anul zidirii ei nu poate fi aflat. Actuala pisanie, asezata pe zidul bisericii in anul 1779, nu aminteste nici macar numele ctitorului.
Pornind de la o marturie a cronicarului Grigore Ureche, se crede ca biserica a fost zidita de voievodul Petru Rares, care era originar din Harlau. Mai mult, intre anii 1530-1532, domnitorul Petru Rares a locuit in Curtea Domneasca din Harlau.
In timp, biserica a ajuns in stare de ruina. In anul 1779, biserica a fost reparata de marele spatar Gheorghe Cantacuzino, care locuia in Conacul din Deleni. Acum a fost daramat zidul dintre pronaos si naos, a fost rezidita bolta pronaosului si s-au largit ferestrele.
Pisania asezata in anul 1779, in urma reparatiilor, marturiseste: "Intr-aceasta sfanta biserica se cinsteste si se praznuieste sfantul mare mucenic Dimitrie, dar de cine este zidita dintru inceput nu se stie, fara numai valetu se arata ca era atunci 7000, iara acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca dintr-intai s-a zidit si podobit cu staruinta, osteneala si cheltuiala dumisale Iordachi Cantacuzino, Marele Spatar si cu ajutorul de la alti crestini: se arata la condica cine cate au datu, 1779, august 15."
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Biserica Sfantul Dumitru a fost grav avariata. Pentru aceasta, pentru multa vreme, ea a ramas inchisa; a fost restaurata abia dupa anul 1970. A fost inlocuita tabla, a fost inaltat zidul imprejmuitor si a fost construita cladirea protoieriei. Lucrarile s-au incheiat in anul 1974. Iconostasul bisericii, construit si montat in anul 1779, a fost restaurat in anul 1977 si, mai recent, intre anii 2001-2004.
Biserica Sfantul Dumitru, din Harlau, seamana mult cu Biserica Sfantul Gheorghe, construita de Sfantul Stefan cel Mare, in acelasi oras. Este zidita in forma de cruce; are o lungime totala de aproape 25 de metri, o latime totala de 8,50 metri si o inaltime totala de aproape 29 de metri. In interior, biserica nu pastreaza nici macar urme de fresca.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.