
Biserica Sfantul Dumitru, aflata pe soseaua Colentina, nu departe de piata Bucur Obor, in Bucuresti, este o biserica ortodoxa inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.
"Invatatorului dreptslavitoarei credinte celei intru Hristos, surpatorului si rusinatorului paganatatii, Izvoratorului de mir, Marelui Mucenic Dimitrie, ostasul cel adevarat al lui Hristos, care s-a aratat Bisericii ca un soare si mare aparator credinciosilor, toti acum cantari de multumire si laude din suflet cu dorire aducandu-i sa-i cantam: Bucura-te, Izvoratorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!"
Biserica Sfantul Dumitru - Colentina
Prima biserica, inchinata aceluiasi sfant mucenic, a fost construita in anul 1839, in vremea domnitorului Alexandru Ghika si a mitropolitului Neofit al Ungrovlahiei, de catre preotul Dumitrache Domitian si de sotia lui, prezbitera Stana.
Deoarece vechea biserica era prea mica pentru a satisface nevoile numarului tot mai mare de enoriasi ai parohiei, in anul 1910, s-a luat hotararea de a se construi o noua biserica, mult mai incapatoare. Hotararea a fost luata de un comitet format din consilieri si enoriasi locali, in frunte cu Nicolae Radulescu Fotache.
Piatra de temelie a noii biserici, care dainuieste pana astazi, a fost asezata in anul 1924, la o distanta de cativa zeci de metri inspre nord de Altarul vechii biserici. Lucrarile de zidire la noua biserica s-au executat, in mare masura, prin osardia si cheltuiala bunului credincios Nicolae Radulescu Fotache si a sotiei sale, Maria, care au devenit principalii ctitori ai noii biserici. La finalizarea lucrarilor a contribuit semnificativ si Primaria orasului.
Biserica Sfantul Dumitru, inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, a fost sfintita in anul 1934, in vremea primului patriarh al Romaniei, Preafericitul Miron Cristea. Mai apoi, in anul 1935, vechea biserica a fost demolata, iar pe locul Sfintei Mese s-a construit o troita din lemn, care, in anul 2006, a fost inlocuita cu un monument sculptat in piatra de Albesti, avand pe postament pisania vechii biserici, iar deasupra o frumoasa cruce, ctitorita de credinciosii Victor Corneliu Dorojan si Stefania Stefanescu.
Biserica a avut de suferit mai ales dupa cutremurele din anii 1940 si 1977, peretii acesteia crapand pe alocuri. Intre anii 1999-2006, pe baza unui proiect al inginerului doctor Eugen Iordachescu, personalitate marcanta in domeniul construirii si translarii de biserici, in biserica s-au executat ample lucrari de reparatie si consolidare.
Biserica Sfantul Dumitru, din Colentina, are o arhitectura deosebit de complexa, aceasta fiind realizata in jurul anului 1930, de catre arhitectul Ioan Trainescu. Biserica a fost pictata, in fresca, intre anii 1931-1936, de catre renumitul pictor Costin Petrescu.
Costin Petrescu a zugravit si Catedrala Ortodoxa din Alba Iulia, Catedrala Episcopale din Galati, Biserica Sfantul Silvestru si Biserica Mihai Voda, din Bucuresti, precum si sala de concerte a Ateneului Roman, holul Palatului Patriarhal si o serie de portrete de domnitori si regi ai Romaniei, pastrate in muzeul din Manastirea Putna.
Sculptura din lemn de stejar a catapetesmei, a scaunelor arhieresti, a anvonului suspendat si a baldachinului din Sfantul Altar este opera sculptorului Carol Babic, realizata intre anii 1933-1936.
In naosul bisericii se afla suspendat un policandru deosebit, cantarind o tona, si doua sfesnice imparatesti, toate alcatuite din bronz masiv si executate in anul 1935, in Scoala de Arte si Meserii din Bucuresti. Mai apoi, pe Sfanta Masa se afla un Sfant Chivot deosebit, de mari dimensiuni, reprezentand macheta bisericii.
Pictura bisericii a inceput sa fie renovata in vara anului 2006, de catre pictorii Dolghier Valeriu si Negrescu Grigore, sub supravegherea pictorului restaurator Silviu Petrescu. Biserica a fost resfintita in ziua de 19 iunie 2011, de catre Prefericitul Parinte Patriarh Daniel.
Teodor Danalache
-
Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov
Publicat in : Biserica in lume -
Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor
Publicat in : Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.