
Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Maicaneasa este o biserica ortodoxa aflata pe strada Ionescu Sisesti, in partea de nord-vest a Bucurestiului, langa lacul Baneasa. Supranumele bisericii, anume "Maicaneasa", se trage de la numele satului Maicanesti, care exista pe acest loc, in urma cu mai bine de sase secole.
"O, preaintelepte de Dumnezeu purtatorule Antonie, capetenia parintilor si slava cuviosilor, primeste de la noi aceste laude ce cu tot sufletul le aducem tie si roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, cei ce cantam: Aliluia !"
Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Maicaneasa
Parohia Maicaneasa a fost infiintata in ziua de 11 iunie 1951, cand a fost sfiintita capela parohiala, cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh". Aceasta capela era amenajata intr-o cladire aflata pe bulevardul Apicultori. Mai tarziu, in anul 1994, s-a obtinut de la primaria locala un teren de cinci mii de metri patrati, pe strada Ionescu Sisesti, imediat langa capela parohiala.
In data de 31 iulie 1994 a fost sfintit locul pentru construirea noii biserici, cu hramul Sfantul Cuvios Antonie cel Mare, de catre Preasfintitul Episcop Vicar Teodosie Snagoveanul.
In anul 1997, dupa ce s-a intocmit proiectul de arhitectura, de catre architect Marioara Miclea, si proiectul de rezistenta, de catre inginer Pavelescu I, s-a obtinut autorizatia de constructie. Mai apoi, in anul 2001, odata cu venirea parintelui Lup Mihai, s-a inceput construirea bisericii.
Lucrarile de constructie au inceput in data de 20 martie 2001, prin contributia enoriasilor si stradania preotului paroh, impreuna cu Consiliul Parohial. Pentru inceput, s-a finalizat demisolul bisericii. In iarna anului 2002, lucrarile au continuat, fiind sponsorizate de catre ctitorul Paul Petre Tardea, ajungandu-se pana la turle. In anul 2004, lucrarile au fost oprite, din lipsa de fonduri.
Incepand cu anul 2005, cu ajutorul primariei locale, lucrarile au fost continuate, acestea fiind finalizate in anul 2009. Biserica este construita in forma de cruce, cu trei turle, avand demisol pe toata suprafata bisericii, ea fiind construita din beton armat si placata cu caramida, atat in interior, cat si in exterior.
In anul 2008, biserica a fost dotata cu un paratraznet, asezat oe turla. Mai apoi, in urmatorul an, a fost cumparata si instalata o centrala termica. Catapeteasma bisericii, sculptata in lemn de stejar, a fost adusa din judetul Neamt. Policandrul cel mare are doua sute de brate.
Teodor Danalache
-
Manastirea Sfantul Antonie Cel Mare - Malaiesti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Antonie cel Mare
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.