
Biserica Sfanta Filofteia, cunoscuta si sub denumirea de "Biserica Razvan", aflata pe strada Biserica Razvan, este o veche biserica ortodoxa din Bucuresti. Strada care poarta numele bisericii leaga Calea Mosilor de strada Cavafii Vechi. Aceasta biserica are doua hramuri: Adormirea Maicii Domnului, praznuita in ziua de 15 august, si Sfanta Mucenita Filofteia, praznuita in ziua de 7 decembrie.
Biserica Sfanta Filofteia - Razvan
Cea mai veche biserica din acest loc a fost construita candva in secolul al XVI-lea, din aceasta perioada datand mai multe morminte aflate in jurul actualei biserici. Potrivit unei traditii, vechea biserica ar fi fost construita in anul 1597, de catre domnitorul Stefan Razvan al Moldovei, care s-a aliat cu voievodul Mihai Viteazul.
Aceasta veche traditie este consemnata in "Calendaru Anticu", intocmit in 1875, in Bucuresti, unde se spune ca biserica "are o vechime de 278 de ani, fiind zidita de Stefan al II-lea, Razvan voevodu, domnul Moldovei", in semn de infratire a romanilor din tarile surori.
Urmatoarea biserica a fost construita in anul 1620, de catre "vornicul Razvan", identificat de catre unii cu "capitanul Razvan", amintit intr-un document din anul 1644, din vremea voievodului Matei Basarab, si in vechile pomelnice ale bisericii, care incep cu numele sau.
Biserica Razvan a fost refacuta in anul 1706, precum marturiseste pisania acesteia: "In slava lui Dumnezeu s-au inaltat din temelie aceasta sfanta biserica unde se praznuieste Adormirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria, de jupan Ianache Vacarescu vie aga si jupaneasa sa, Stanca, cu fiii lor, Constantin si Barbu, si de Vladoaia, jupaneasa capitanului Pana, cu fiul ei, Barca Cluciarul, si s-au infumusetat cu toate podoabele, in zilele domnului Constantin B.B. Voievod si a Mitropolitului Chir Teodosie, incepandu-se in mai, la anul 1706, si s-au ispravit in luna septembrie, anul 1707."
Sapaturile arheologice efectuate in anul 1958 au scos la lumina mai multe temelii si pivnite datand din secolele XVII-XVIII, lucru care intareste credinta ca aceasta biserica a fost, la inceput, biserica unei modeste manastiri. Acest lucru este intarit de un document din anul 1813, care o numeste "manastire de categoria a treia".
In data de 23 martie 1847, biserica a cazut prada unui incendiu. Acest lucru a dus la repararea ei capitala, intre anii 1857-1859, de catre credinciosii din zona. Cu aceasta ocazie, biserica a fost repictata, de catre zugravii C. Lecca si Misu Popp.
Pentru o vreme, Manastirea Razvan a fost metoc al Bisericii Sfantul Mormant, din Ierusalim. In anul 1863, insa, odata cu decretul de secularizare dat de domnitorul Cuza, manastirea a fost transformata in biserica parohiala.
Incepand cu anul 1970, biserica a fost supusa unei serii de reparatii si restaurari capitale, dupa planurile intocmite de arhitectul Eugen Chefneaux. S-a cautat refacerea bisericii in forma ei initiala, dand la o parte toate adaugirile facute in timp. Acum a fost refacut turnul-clopotnita, in forma actuala, inlocuindu-l pe cel patrat, lucrat din lemn si acoperit cu tabla, care a fost adaugat in anul 1857.
Biserica Razvan, inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfintei Mucenite Filofteia, este construita in forma de nava, avand lungimea de 24 de metri si latimea de 6,5 metri. Peretii acesteia sunt grosi de aproape un metru. In exterior, pe zidul nordic, se afla adaugat un turn ce gazduieste scara care duce in clopotnita.
Pridvorul bisericii este de mari dimensiuni si se sprijina pe stalpi masivi din caramida. Fatada vestica prezinta trei arce, iar fatadele laterale, cate doua arce. Usa de intrare in biserica este incadrata de un chenar din piatra frumos sculptata, iar deasupra ei se afla asezata pisania, scrisa cu litere chirilice. Catapeteasma originala a bisericii, sculptata in lemn, a fost restaurata in anul 2009.
In exterior, peretii bisericii sunt deosebit de simpli, ei fiind despartiti doar de un brau din caramida, asezata in forma zimtilor de fierastrau. De asemenea, la cornisa se pot vedea alte cateva randuri de caramida, asezata in acelasi stil. Acoperisul bisericii este intocmit cu olane. Nivelul pe care se afla construita biserica este cu mult mai jos decat nivelul actual al strazilor dimprejur.
Teodor Danalache
-
Biserica Udricani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserici din Bucuresti cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Catedrala Sfantul Iosif
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Domnita Balasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.