Biserica Cutitul de Argint

Biserica Cutitul de Argint


"Biserica Cutitul de Argint - Schimbarea la fata - Barbatescu Nou"

Se afla langa Arenele Romane de pe dealul Filaret, fiind adiacenta Parcului Regele Carol I. Denumirea de Barbatescu Nou a capatat-o ca urmare a desprinderii acesteia din parohia bisericii Barbatescu Vechi, situata in Calea Rahovei.

Pe locul actualului edificiu, cu totul nou, a existat anterior, o biserica mica, fara turla, acoperita cu sindrila, denumita Barbatescu-Nou, cu hramul Schimbarea la Fata, zidita la 1796, (dupa Ionnescu-Gion). 

Biserica Cutitul de Argint

Primul ctitor a fost Radu Balasache, Pavel si Stanca Udrea. Este reparata in 1810si 1818. Intr-o catagrafie din 15 ianuarie 1810 se arata ca fusese prefacuta de curand, poate dupa cutremurul din 1802. Amenintand a fi ruinata, biserica a fost legata cu fier si rezugravita in 1897, arhitect fiind George Sterian.

Biserica de astazi a fost ridicata intre 1906-1910, cu ocazia Expozitiei Nationale Jubiliare prilejuita de implinirea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, avand ca model biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iasi, ctitorita de Domnul Stefan cel Mare si Sfant, tot la 40 de ani de domnie.

 Biserica Cutitul de Argint          Biserica Cutitul de Argint

Lacasul a fost construit dupa planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budesti si a fost pictat interior de pictorul Costin Petrescu, intre anii 1908-1910. Spalarea picturii s-a tacut in 1926, cand a fost poleita si tampla si apoi in 1949. In 1919 i s-a adaugat cafasul. Tampla din lemn sculptat cu desene florale, are icoane pictate tot de Costin Petrescu, in 1907.

Intre 1992-1995, prin grija preotului paroh Ion Turcu, s-au efectuat reparatii capitale. A fost repictata in fresca la interior si pe o parte din firidele exterioare, de catre pictorii prof. Dimitrie Banica, Gh. Bondoc si FI. Paraschivescu, fiind resfintita la 14 februarie 1993.

Biserica Cutitul de Argint

Este o constructie pe plan triconc, cu ziduri groase de pana la 1,5 m, cu dimensiuni generale de 22.65 pe 10.60 metri, de tip biserica moldoveneasca, dupa proportiile elansate si ornamentatie. Intrarea se face printr-un portal simplu din piatra, profilat, terminat in arc frant, ce aduce aminte de portalurile moldovenesti de influenta gotica. O firida asezata deasupra acestuia, poarta pisania ce precizeaza istoria cea noua a lacasului. Nu are pridvor.

Pronaosul supralargit este acoperit cu o calota sferica turtita si este despartit de naos printr-un perete cu trei arcade inguste rezemate pe doua coloane groase de zidarie, pictate. Doua coloane subtiri sustin cafasul pentru cor.

Biserica Cutitul de Argint

Peste naos este ridicata o turla octogonala sprijinita pe arce moldovenesti. Pictura reinnoita, are culorile predominante rosu, albastru, verde si mult auriu in redarea chipurilor sfintilor si a zonelor pictate cu ornamente. Ferestrele inguste au la interior vitralii cu icoane de sfinti.

Fatadele sunt impartite in doua registre aproape egale, diferentiate prin natura materialului de parament. Registrul inferior este placat cu piatra naturala asezata "opus incertum". Pe inaltimea acestui registru se afla catre nord, sud si est, contraforturi ce sustin arcele interioare ale naosului si calota altarului.

Biserica Cutitul de Argint

Registrul superior este placat cu caramida rosie aparenta, avand de jur imprejur, trei randuri de firide: unul la baza, cu dimensiuni mai mari, (re)pictate cu chipuri de sfinti si profeti si doua randuri de ocnite mai mici, purtand si ele picturi, acum sterse. Siruri de butoni si discuri de ceramica smaltuita, divers colorate, alterneaza cu randurile de firide si ocnite.

Turla de peste naos este si ea placata cu caramida, avand doua randuri de ocnite, cu un fond alb, nepictate si 3 randuri de butoni smaltuiti. Are un acoperis piramidal, invelit cu tigla, ca si intreaga invelitoare plata a lacasului.

Biserica Cutitul de Argint

Biserica este mult retrasa de la strada, avand organizat, in fata, un cimitir, infiintat in 1991. In partea stanga a curtii, spre strada, se afla casa parohiala, iar in apropiere de biserica a fost ridicata o clopotnita.

O cruce mare, din piatra datata 1677, a lui Antonie Ruset, avand ornamente si inscriptii chirilice, sculptata de Radu zugravul, din vremea domnitorului Antonie din Popesti, a fost adusa aici in 1906 si amplasata in dreptul fatadei de sud a bisericii, acum inconjurata de arbori batrani.

Lucia Stoica
Neculai Ionescu-Ghinea

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 29165

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact