
Biserica Bulgara din Bucuresti, inchinata Sfantului Ilie Tesviteanul, se afla pe strada Doamnei, in spatele cladirii Protoieriei III Capitala, intre Piata Universitatii si Piata Unirii, pe partea dreapta.
Prima comunitate bulgara din Bucuresti este consemnata in secolul al XVII-lea. Atunci, cativa calugari franciscani de origine bulgara au ridicat in Bucuresti o biserica de lemn, pe locul actualei Biserici Baratia. Astazi, aproape toti bulgarii din Bucuresti sunt ortodocsi, iar comunitatea lor se aduna, pentru sfintele slujbe, in Biserica Sfantul Ilie Tesviteanul, numina (in vechime) "Kalenderu" sau (astazi) "Hanul Coltei".
Biserica Bulgara din Bucuresti - Sfantul Ilie Tesviteanul
Biserica bulgara Sfantul Ilie a fost construita - din lemn - intre anii 1725-1730, de catre Clucerul Radu Coltea, urmasul lui Coltea Clucerul, un boier roman din neamul Doicestilor. In anul 1745, cand hanul Coltea a cumparat un teren in zona, biserica bulgara a fost incadrata in curtea hanului. Din aceasta pricina, ea a purtat denumirea "Biserica Hanul Coltei". In anul 1770, aceasta biserica a fost trecuta in harta orasului.
In anul 1828, in urma unui cutremur de pamant, biserica bulgarilor a avut mult de suferit. Pentru aceasta, in anul 1841, arendasul hanului Coltea, anume Lazar Kalenderoglu, tatal doctorului Nicolae Kalinderu, impreuna cu mai multi bulgari iubitori de Dumnezeu, a reconstruit-o din temelie. Biserica a fost terminata de zidit in ziua de 30 august 1841, dupa cum marturiseste pisania acesteia. Incepand cu anul 1895, biserica a purtat numele de "Biserica Sfantul Ilie - Kalenderu".
Intre anii 1880-1897, biserica a fost folosita de greci, slujbele fiind savarsite in limba greaca. Dupa aceea, slujbele au inceput sa fie savarsite in limba romana. Potrivit unei pisanii mai noi, asezata pe fatada bisericii, in data de 26 octombrie 1954, biserica a fost daruita comunitatii bulgarilor crestin-ortodocsi din Bucuresti. Mai inainte de aceasta data, biserica a fost renovata cu cheltuiala Arhiepiscopiei Bucurestilor. Biserica a fost resfintita de catre Patriarhul Justinian al Romaniei, impreuna cu Patriarhul Kiril al Bulgariei.
In anul 2009 a fost reactivata vechea parohie "Sfantul Ilie - Hanul Coltei".
Biserica Bulgara din Bucuresti este construita in forma de cruce, cu trei nave, avand o lungime de peste 22 de metri si o latime de 13 metri. Navele laterale au bolti rezemate pe doua siruri a cate trei coloane. Turnul-clopotnita este asezat pe pronaos. Interiorul bisericii si icoanele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, de pe fatada, au fost zugravite in fresca, de catre pictorul bisericesc Stoica Nicolae.
*
Tu, cel ce ai fost alesul Domnului pentru intoarcerea lui Israel de la inchinarea lui Baal, aspru mustrator al imparatilor nelegiuiti, stralucind cu vapaia ravnei pentru Dumnezeu Atottiitorul, cu sfintenia vietii si a minunilor, cel ce te-ai ridicat cu trupul la ceruri si vei veni inaintea celei de a doua veniri a lui Hristos, lauda iti aducem tie, profetule al lui Dumnezeu Ilie. Tu, care ai mare indrazneala catre Domnul, slobozeste-ne pe noi din toate nevoile si necazurile cu rugaciunile tale, pe noi, cei ce-ti cantam: Bucura-te, Ilie, marite prooroc si inaintemergator al celei de a doua veniri a lui Hristos!
O, preaminunate si preainaltate proorocule al lui Dumnezeu Ilie, mare ravnitor pentru slava lui Dumnezeu, cel ce trimiti pe pamant ploile si seceta, belsugul si lipsa, asculta aceasta putina rugaciune, pe care cu evlavie o aducem, si, prin mijlocirea ta cea fierbinte catre Domnul Dumnezeu, apara-ne de seceta, de foamete si de bolile cele aducatoare de moarte si daruieste noua buna intocmire a vazduhului si toata imbelsugarea pamantului, intarindu-ne in dreapta credinta si viata curata, ca, izbavindu-ne de chinurile cele vesnice, sa ne invrednicim de fericirea raiului, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
Iulian Predescu
-
Schitul Sfantul Ilie - Sfantul Munte Athos
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Ilie Gorgani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Ilie - Suceava
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Datini si obiceiuri de Sfantul Ilie
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.