Moscheea Hassan II

Moscheea Hassan II


Moscheea Hassan II

 

Marea Moschee Hassan II, aflata in Casablanca - Maroc, a fost terminata in anul 1993, dupa eforturi financiare imense si dupa o uriasa munca artistica. Rezultatul tuturor efeorturilor depuse au dus la realizarea uneia dintre cele mai mari si frumoase moschei din lume.

 

Moscheea Hassan II este cea de a doua moschee ca marime din lume, dupa cea aflata in orasul Mecca. Multimea bogatiilor si forta stralucirii sale fac un contrast puternic cu restul detaliilor din Casablanca.

 

 

Marea Moschee Hassan II a inceput a fi ridicata la indemnul ctitorului ei, regele Hassan II, in primul rand cu scopul de a oferi intregii regiuni din zona orasului Casablanca un punct de referinta.

 

 

La aniversarea onomasticii, in data de 9 iulie 1980, regele a declarat: "Imi doresc ca orasul Casablanca sa fie imbogatit o cladire atat de mare si de minunat lucrata, incat orasul sa se mandreasca cu aceasta pana la sfarsitul timpului. Imi doresc ca aceasta moschee sa fie construita pe ape, caci tronul lui Dumnezeu se afla tot pe ape. Asadar, inchinatorii care vor merge sa se inchine in moschee, vor sta pe pamant si vor vedea doar oceanul si cerul lui Dumnezeu."

 

 

Proiectata de catre arhitectul francez Michel Pinseau, construirea Moscheei Hassan II a inceput in luna iulia a anului 1986 pe un teren din apropierea marii. Fostul proprietar nu a fost despagubit pentru terenul luam in privinta ridicarii mascheei; aceasta a fost nevoit sa doneze locul spre slava lui Dumnezeu.

 

 

Termenul limita al terminarii intregii moschei a fost hotarat ca fiind data de 9 iulie 1989, adica in ziua celei de a 60 aniversari a regelui Hassan II, insa acest lucru nu a fost posibil. Moscheea regelui a fost terminata definitiv abia la data de 30 august 1993.

 

 

S-a estimat ca intregul proiect a absorbit suma de 800 de milioane de dolari. Aceasta suma a fost adunata, in intregime, din donatii si colecte ale credinciosilor. Cu toate acestea, s-au auzit si voci contra, cum ca unele fonduri nu au fost adunate chiar atat de voluntar.

 

 

Materialele folosite la ridicarea Moscheei Hassan II au fost luate, aproape in intregime, din Maroc. Intre aceste materiale, o exceptie o fac doar coloanele albe din granit si candelabrele din sticla de Murano, aduse din Venetia. Marmura folosita este luata din Agandir, lemnul de cedru este primit din Middle Atlas si coloanele din granit aduse din Tafraoute.

 

 

In privinta prelucrarii acestor materiale au fost angajati peste 6.000 de marocani - mestesugari si artisti. Acestia au lucrat din greu pentru a oferi interiorului si exteriorului stralucirea pe care o infatiseaza in prezent moscheea.

 

 

In momentul in care constructia a atins termenul limita, pe la inceputul anilor 1990, lucrarile au fost sistematizate altfel. Astfel, ziua lucra un numar de aproximativ 1.400 de oameni, iar seara un numar de alti 1.000 de muncitori. Aceasta hotarare a fost luata pentru a nu se depasi termenul de terminare a moscheei hotarat la inceput.

 

 

Moscheea Hassan II este deschisa credinciosilor musulmani la toate ceasurile de rugaciune zilnica, si in special la serviciile savarsite in ziua de vineri. Pelerinii care nu sunt musulmani pot vizita moscheea doar in cadrul unor grupuri organizate, care au loc de mai multe ori pe zi.

 

          

 

Lucrul care impresioneaza cel mai mult la Moscheea regelui Hassan II este forma si pozitia acesteia. Moscheea este ridicata pe o platforma plasata pe apele Oceanului Atlantic.

 

 

Un detaliu unic in lume este faptul ca o parte a podelei moscheei este confectionata din sticla, oferind astfel inchinatorilor posibilitatea de a vedea sub ei apele oceanului. Inchinatorii care pot ingenunchia pe aceasta portiune, deasupra valurilor aflate in miscare sunt doar membrii familiei regale.

 

 

O parte a tavanului moscheei este mobil, permitand, cu ocazia evenimentelor speciale, ca acesta sa se dea la o parte iar deasupra sa ramana cerul liber. Astfel, putem spune ca dorinta regelui Hassan II de a face o moschee in care credinciosii musulmani sa admire cerul si apele lui Dumnezeu a ajuns la indeplinire.

 

 

Cu o inaltime de 210 metri, minaretul Marii Moschei Hassan II ajunge a fi cel mai inalt edificiu din Maroc si cel mai inalt minaret din lume. Pe timpul noptii, un imens laser isi arunca lumina in directia orasului Mecca.

 

          

 

Intreaga moschee a fost dotata cu aparatura moderna - incalzire din podea si usi electrice. Rezistenta cladirii la cutremure este si ea impresionanta.

 

 

Pe partea dreapta se intinde galeria femeilor, impodobita cu frumoase sculpturi si covoare rosii. Coborand scarile, inchinatorul ajunge la fantanile si baile amenajate in stil turcesc. Acestea indeplinesc un scop igienic.

 

 

Stilul arhitectural al Moscheei Hassan II este puternic influentat de trasaturile Moorish, aducand in minte cladirile Alhambra si Mezquita din Spania. Exteriorul si interiorul moscheei sunt puternic incarcate cu decoratiuni specifice, printre care, predominante sunt - potcoavele de cal. Coloanele si panelurile de pe pereti sunt si ele frumos sculptate.

 

 

Marea Moscheea Hassan II este realizarea visului regelui Hassan II de a construi o moschee pe ape - asemanatoare tronului lui Dumnezeu, care se afla tot pe ape - in care inchinatorii sa stea pe pamant si sa vada doar oceanul si cerul lui Dumnezeu.

 

28 Iunie 2012

Vizualizari: 8631

Voteaza:

Moscheea Hassan II 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact