Mezquita - Catedrala-moschee din Cordoba

Mezquita - Catedrala-moschee din Cordoba


Mezquita - fosta moscheea din Cordoba

Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Cordoba

Mezquita - insemnand "moschee" in limba spaniola - aflata in Cordoba, Spania, este o combinatie intre o moschee si o catedrala din secolul al VIII-lea. Aceasta impresionanta cladire sta marturie a multimii schimbarilor religioase pe care le-a intampinat orasul Cordoba de-a lungul secolelor.

Astazi, Mezquita este cunoscuta mai mult sub denumirea de "Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Cordoba", titlul de "moschee" nemaifiind folosit in mod curent. Cu toate acestea, cladirea este tributara arhitecturii islamice, cele mai multe elemente arhitecturale ale acesteia apartinand moscheii ridicata in secolul al VIII-lea.

Catedrala-moschee din Cordoba este unul dintre cele mai vechi si semnificative exemple de arhitectura islamica spaniola. Pentru aceasta, numarul de pelerini ce ii calca pragul este foarte mare. Moscheea din secolul al VIII-lea era cea de-a doua din lume, ca marime.

Mezquita - istoria unei moschei devenita catedrala

Ridicarea moscheii a inceput in secolul al VI-lea, sub forma unei biserici crestine vizigote. Mai tarziu, bisericuta vizigota a fost supusa unei serii de lucrari ce s-au intins pe durata a doua secole in privinta transformarii acesteia in moschee. Lucrarile au inceput in anul 784, rezultatul acestora fiind Moscheea Aljama.

          

Lucrarile au fost realizate sub indrumarea primului emir musulman Adb ar-Rahman I, care a proiectat aceasta cladire ca parte atasata palatului sau. Numele moscheii - Moscheea Aljama - a fost pus tot de acesta, in cinstea sotiei sale.

Pamantul pe care se ridica astazi Mezquita a fost cumparat de catre emir de la proprietarii anteriori. Se crede ca locul pastra inca Biserica vizigota a Sfantului Vincent. Cand armatele lui Tariq ibn-Ziyad au ocupat pentru prima data orasul Cordoba, in anul 711, bisericuta crestina a fost suprimata.

Pentru arhitectura si pozitia neobisnuita a acesteia s-au lansat mai multe teorii. Astfel, unii spun ca "mihrab-ul" este orientat spre sud deoarece fundatiile manastirii sunt imprumutate de la vechea cladire romano-vizigota. ("Mihrab-ul" este un fel de nisa sapata in zidul moscheilor care indica directia spre Mecca). Altii sustin ca "mihrab-ul" este orientat spre est deoarece Abd ar-Rahman se afla, in acel moment, in orasul capitala Ummayyad din Damasc, si nu in exil.

Moscheea a suferit o serie neintrerupta de modificari: Adb ar Rahman III a ordonat ridicarea unui nou minaret, iar Al-Hakam II, in anul 961, a extins planul cladirii, imbogatind si vechiul mihrab. Ultima dintre reformele arhitecturale a fost condusa de catre Al-Mansur Ibn Abi Aamir, in anul 987.

Mezquita - Moscheea Aljama - este cea mai mare si frumoasa moschee dintre cele peste 1.000 pe care le detinea, la acea vreme, orasul. Pe langa aceasta calitate, ea era si a doua moschee, ca marime, din lumea musulmana.

Moscheea a fost conectata la palatul lui Calif printr-un drum de piatra suspendat. Dorinta califilor de a avea o moschee in incinta sau imediata apropiere a palatului este o moda intalnita in toate lumea musulmana.

Mezquita a ajuns, in scurt timp, un foarte important loc de pelerinaj pentru lumea islamica - tinand cont ca moscheea gazduia in acea vreme si si o copie originala a Coranului, alaturi de unul dintre bratele profetului Mohammed.

Orasul Cordoba este un loc care a suferit foarte mult de pe urma invadatorilor, si cum era obiceiul ca fiecare cucerire sa aduca cu sine si o schimbare in arhitectura si obiceiurile locului cucerit, si acest oras a fost supus unei intregi serii de shimbari.

Mezquita este impresionanta in primul rand pentru arcele ei uriase, sustinute de catre mai bine de 1.000 de coloane din quartz, onyx, marmura si granit. Acestea au fost facute incluzand in ele si ramasitele vechiului templu roman ce ocupa locul mai inainte.

Arcele duble, intalnite des in aceasta cladire au avut importantul rol de a sustine greutatea boltilor. Mihrab-ul este o capodopera arhitecturala, prezentand multime de figuri geometrice si motive florale.

Mezquita, impresionanta cladire supusa neincetatelor schimbari, si-a atins dimensiunile actuale in anul 987, prin adaugarea navelor exterioare si terminarea curtii.

Anul 1236 este anul in care orasul Cordoba a fost recucerit si eliberat de jugul musulman de catre regele Ferdinand al III-lea de Castilia. Acesta este momentul in care orasul redevine crestin, moscheea fiind resfintita drept locas de rugaciune crestin.

Alfonso al X-lea a proiectat ridicarea Capelei Regale si a Capelei Villaviciosa in interiorul fostei moschei. Regii ce au urmat au adaugat treptat elemente crestine: Enrique al II-lea a reconstruit capela in secolul al XIV-lea.

          

Cea mai importanta schimbare pe care a suferit-o cladirea este construirea unei nave renascentiste in plin centrul structurii arhitecturale existente. Aceasta a fost realizata cu acceptul regelui Carlos al V-lea, regele Spaniei unite. Transformarea cladirii, cat mai mult cu putinta, in catedrala catolica a salvat moscheea de la distrugere in perioada in care inchizitorii spanioli erau foarte aprinsi de ravna lor distrugatoare.

In anul 1984, centrul istoric al orasului Cordoba, incluzand si moscheea-catedrala Mezquita, a fost inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

          

.

18 Februarie 2008

Vizualizari: 15839

Voteaza:

Mezquita - Catedrala-moschee din Cordoba 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact