Manastirea Tatev

Manastirea Tatev


Manastirea Tatev

Manastirea Tatev este situata in apropierea satului cu acelasi nume, din regiunea Zangezur - anticul oras armean Syunik. Manastirea a fost fondata in secolul al IX-lea, pe locul unui fost tabernacol existent inca din timpurile antice.

Locul foarte bine conturat si pozitia strategica pe care o ocupa asezamantul monahal, pe inaltimile unei stanci conturate de cheile unui rau, a favorizat construirea aici a unul maret complex defensiv.

Manastirea Tatev se numara printre cele mai calitative constructii ale perioadei sale. La un moment dat, manastirea Tatev ajunsese sa fie centrul politic al localitatii antice Syunik.

In secolul al X-lea, oraselul detinea un numar impresionant de cetateni - in jur de 1.000 de persoane - si avea in grija o serie insemnata de sate.

In secolul al XIII-lea acesta detinea un numar de 680 de sate, cu toate ca unele sate s-au luptat mult pentru a iesi de sub guvernarea Tatev-ului. Cu toate ca marele cutremur din anul 1931 a cauzat distrugeri semnificative complexului, ceea ce a ramas din acesta ne permite sa ne formam o parere in legatura cu maretia artistica pe care o detineau cladirile acestuia.

Principala cladire a complexului este biserica acestuia - Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Aceasta biserica a fost construita intre anii 895-906, reproducand fidel modelul basilical cu dom al secolului al VII-lea; detine totusi si unele mici noi detalii.

Exteriorul bisericii se aseamana cu un templu sever si laconic. Proportiile armonioase ale acesteia dau senzatia de inaltime si stabilitate. Domul larg care acopera biserica, alaturi de ferestrele inguste si bine conturate ale bisericii, vorbesc despre bunul gust al celor care au gandit-o.

Fatadele bisericii, asemanatoare tuturor celor aplicate monumentelor secolului al XVII-lea, sunt line si cu detalii armonioase. Pe fatada estica se gasesc doua nise triunghiulare, asemanatoare unor ferestre cu stocatura.

Patru fatade ale bisericii sunt decorate cu sculpturi in piatra infatisand fete umane, capete de sarpe si alte detalii semnificative zonei si perioadei. Armenii aveau credinta conform careia serpii erau protectorii caselor in care traiau.

Fetele aplicate in decoratiuni sunt alungite si au un par lung ce le incadreaza. Singura exceptie a decoratiunilor aflate pe peretii bisericii se gaseste pe peretele nordic, unde, sculptorul pietrar a incercat sa faca portretul cuiva cunoscut la acea vreme.

Dupa parerea lui Stepanos Orbelyan, un istoric armean, acestea ar fi portretele fondatorilor manastirii, ale ctitorilor - printul Ashot, sotia acestuia, Shushan, Grigor Supan, conducatorul din Gekharkunik, si printul Dzagik.

O atentie deosebita s-a acordat interiorului bisericii, care era, la acea vreme, principala catedrala a municipalitatii din Syunik. In anul 930 peretii bisericii au fost acoperiti cu fresce, astazi, aproape in totalitate pierdute.

In absida centrala era reprezentat Hristos stand pe tron si inconjurat de trei profeti si patru sfinti. Peretele vestic a fost in intregime acoperit cu reprezentarea Judecatii de Apoi, in timp ce peretele nordic infatisa scena Nasterii Domnului.

Autorul frescelor din Biserica Sfintilor Petru si Pavel, care probabil a lucrat impreuna cu pictori din vestul Europei, este pus in legatura cu scoala fondata in Tatev la inceputul secolului al X-lea. Aici, studentii invatau stiinte umane si manuscrise ilustrate.

Biserica Sfantului Grigorie se ridica rezemata de peretele estic al celei mai sus mentionata. Conform cronicilor, biserica a fost ridicata in jurul anului 1295, pe locul unei cladiri mai vechi datand din perioada anilor 836-848.

Din punct de vedere artistic, aceasta biserica este de tip hala, avand tavanul boltit, stilul fiind foarte raspandit in Armenia. Biserica prezinta si o absida semicirculara. Decoratiile acesteia sunt foarte modeste.

Ferestrele estice ale absidei infatiseaza doua cruci acoperite de un cerc. Portalul usii de la intrare este decorat cu stocatura tipica secolului al XIII-lea.

La vest de Biserica Sfantului Grigorie se afla o galerie boltita cu ferestre in forma de arce orientate spre partea estica a acesteia, iar la vest de Biserica Sfintilor Apostoli Petru si Pavel se afla o clopotnita cu trei nivele apartinand secolului al XVII-lea.

Usa bisericii din Tatev este o lucrare impresionanta de sculptura in lemn - se afla pastrata in Muzeul National de Istorie al Armeniei. Usa este incadrata de o minunata sculptura geometrica. In mijlocul acestei usi, datand din anul 1253, se afla o frumoasa cruce incadrata de 16 petale de trandafir.

Monumentul cunoscut sub denumirea de "Gavazan", ridicat in anul 904 in curtea manastirii, este o lucrare unica in arhitectura armeana si in cea de constructie zonala.

Acesta este un pilastru octogonal, construit din pietre de dimensiuni reduse. Atingand inaltimea de 8 metri, acesta este incoronat cu o cornisa ornamentala si o cruce. Ca urmare a miscarilor seismice, si a atingerilor succesive de catre om, pilastrul s-a inclinat de mai multe ori - insa, in cele din urma a revenit la pozitia initiala.

          

Manastirea Tatev domina intreaga zona, datorita pozitiei sale inalte ce strajuieste inaltimea. Manastirea Tatev este un exemplu durabil al artei armene si al maiestriei arhitecturale de care dau dovada monumetele perioadei sale.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2995

Voteaza:

Manastirea Tatev 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact