
Manastirea Tatev
Manastirea Tatev este situata in apropierea satului cu acelasi nume, din regiunea Zangezur - anticul oras armean Syunik. Manastirea a fost fondata in secolul al IX-lea, pe locul unui fost tabernacol existent inca din timpurile antice.
Locul foarte bine conturat si pozitia strategica pe care o ocupa asezamantul monahal, pe inaltimile unei stanci conturate de cheile unui rau, a favorizat construirea aici a unul maret complex defensiv.
Manastirea Tatev se numara printre cele mai calitative constructii ale perioadei sale. La un moment dat, manastirea Tatev ajunsese sa fie centrul politic al localitatii antice Syunik.
In secolul al X-lea, oraselul detinea un numar impresionant de cetateni - in jur de 1.000 de persoane - si avea in grija o serie insemnata de sate.
In secolul al XIII-lea acesta detinea un numar de 680 de sate, cu toate ca unele sate s-au luptat mult pentru a iesi de sub guvernarea Tatev-ului. Cu toate ca marele cutremur din anul 1931 a cauzat distrugeri semnificative complexului, ceea ce a ramas din acesta ne permite sa ne formam o parere in legatura cu maretia artistica pe care o detineau cladirile acestuia.
Principala cladire a complexului este biserica acestuia - Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Aceasta biserica a fost construita intre anii 895-906, reproducand fidel modelul basilical cu dom al secolului al VII-lea; detine totusi si unele mici noi detalii.
Exteriorul bisericii se aseamana cu un templu sever si laconic. Proportiile armonioase ale acesteia dau senzatia de inaltime si stabilitate. Domul larg care acopera biserica, alaturi de ferestrele inguste si bine conturate ale bisericii, vorbesc despre bunul gust al celor care au gandit-o.
Fatadele bisericii, asemanatoare tuturor celor aplicate monumentelor secolului al XVII-lea, sunt line si cu detalii armonioase. Pe fatada estica se gasesc doua nise triunghiulare, asemanatoare unor ferestre cu stocatura.
Patru fatade ale bisericii sunt decorate cu sculpturi in piatra infatisand fete umane, capete de sarpe si alte detalii semnificative zonei si perioadei. Armenii aveau credinta conform careia serpii erau protectorii caselor in care traiau.
Fetele aplicate in decoratiuni sunt alungite si au un par lung ce le incadreaza. Singura exceptie a decoratiunilor aflate pe peretii bisericii se gaseste pe peretele nordic, unde, sculptorul pietrar a incercat sa faca portretul cuiva cunoscut la acea vreme.
Dupa parerea lui Stepanos Orbelyan, un istoric armean, acestea ar fi portretele fondatorilor manastirii, ale ctitorilor - printul Ashot, sotia acestuia, Shushan, Grigor Supan, conducatorul din Gekharkunik, si printul Dzagik.
O atentie deosebita s-a acordat interiorului bisericii, care era, la acea vreme, principala catedrala a municipalitatii din Syunik. In anul 930 peretii bisericii au fost acoperiti cu fresce, astazi, aproape in totalitate pierdute.
In absida centrala era reprezentat Hristos stand pe tron si inconjurat de trei profeti si patru sfinti. Peretele vestic a fost in intregime acoperit cu reprezentarea Judecatii de Apoi, in timp ce peretele nordic infatisa scena Nasterii Domnului.
Autorul frescelor din Biserica Sfintilor Petru si Pavel, care probabil a lucrat impreuna cu pictori din vestul Europei, este pus in legatura cu scoala fondata in Tatev la inceputul secolului al X-lea. Aici, studentii invatau stiinte umane si manuscrise ilustrate.
Biserica Sfantului Grigorie se ridica rezemata de peretele estic al celei mai sus mentionata. Conform cronicilor, biserica a fost ridicata in jurul anului 1295, pe locul unei cladiri mai vechi datand din perioada anilor 836-848.
Din punct de vedere artistic, aceasta biserica este de tip hala, avand tavanul boltit, stilul fiind foarte raspandit in Armenia. Biserica prezinta si o absida semicirculara. Decoratiile acesteia sunt foarte modeste.
Ferestrele estice ale absidei infatiseaza doua cruci acoperite de un cerc. Portalul usii de la intrare este decorat cu stocatura tipica secolului al XIII-lea.
La vest de Biserica Sfantului Grigorie se afla o galerie boltita cu ferestre in forma de arce orientate spre partea estica a acesteia, iar la vest de Biserica Sfintilor Apostoli Petru si Pavel se afla o clopotnita cu trei nivele apartinand secolului al XVII-lea.
Usa bisericii din Tatev este o lucrare impresionanta de sculptura in lemn - se afla pastrata in Muzeul National de Istorie al Armeniei. Usa este incadrata de o minunata sculptura geometrica. In mijlocul acestei usi, datand din anul 1253, se afla o frumoasa cruce incadrata de 16 petale de trandafir.
Monumentul cunoscut sub denumirea de "Gavazan", ridicat in anul 904 in curtea manastirii, este o lucrare unica in arhitectura armeana si in cea de constructie zonala.
Acesta este un pilastru octogonal, construit din pietre de dimensiuni reduse. Atingand inaltimea de 8 metri, acesta este incoronat cu o cornisa ornamentala si o cruce. Ca urmare a miscarilor seismice, si a atingerilor succesive de catre om, pilastrul s-a inclinat de mai multe ori - insa, in cele din urma a revenit la pozitia initiala.
|
Manastirea Tatev domina intreaga zona, datorita pozitiei sale inalte ce strajuieste inaltimea. Manastirea Tatev este un exemplu durabil al artei armene si al maiestriei arhitecturale de care dau dovada monumetele perioadei sale.
-
Manastirea Harichavank
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sanahin
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Geghard
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Noravank
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.