
Manastirea Kato Xenia
Manastirea Kato Xenia, situata in orasul grecesc Volos, este o manastire de maici. Aceasta, cu deosebita bucurie si evlavie, pastreaza o parte din Cinstitul Brau al Maicii Domnului, una dintre cele mai valoroase relicve crestine. Braul este tesut din par de camila si, alaturi de Cinstitul ei Acoperamant, constituie singura amintire pretioasa ce se pastreaza din viata ei pamanteasca.
Volos - orasul si imprejurimile acestuia
Orasul Volos, asezat la o distanta aproximativ egala intre Atena (326 km) si Tesalonic (215 km), este un placut orasel de provincie, situat pe marginea golfului Pagastic. Centru industrial si port comercial cu activitati indreptate in special spre industrii si comertul cu fructe, Volos este insa si o statiune balneara agreabila.
Muzeul din Volos este extraordinar de interesant, cteva dintre colectiile sale fiind considerate unice in lume. Pietrele funerare, placi rectangulare de marmura asezate deasupra frontoanelor, asa cum se obisnuia in antichitate, sunt nu numai remarcabile din punct de vedere artistic, dar si veritabile documente istorice. Vreo douazeci dintre acestea sunt decorate cu picturi admirabile, bine conservate.
Braul Maicii Domnului - istoria minunatului vestmant
Potrivit Traditii, Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul ei Brau ca dovada a invierii si inaltarii ei cu trupul la cer. Acesta a fost tesut de insasi Maica Domnului din par de camila.
Dupa un scurt transfer in Capadocia, Sfantul Brau a fost adus in Ierusalim, de catre imparatul Teodosie cel Mare. Pana in secolul al IV-lea, Braul Maicii Domnului s-a pastrat la Ierusalim. Insa in anul 395, Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brau al Maicii Domnului la Constantinopol.
|
In secolul al X-lea, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, in urma vindecarii sale miraculoase, a brodat Braul cu fir de aur, forma in care se pastreaza si astazi, si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit, in calendarul ortodox, la data de 31 august.
Mai tarziu, in secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian iau Braul de la Constantinopol, iar in secolul al XIV-lea, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Cinstitul Brau Manastirii Vatoped din Sfantul Munte Athos. Dupa cercetarile altora, acest Brau a fost daruit manastirii de catre imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355), care mai tarziu va intra in obstea monahala de aici.
Intre anii 1512 si 1520, Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, a innoit incinta Manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul "Braul Maicii Domnului". Paraclisul a fost reparat in anul 1794, tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit Paraclisului Maicii Domnului o noua catapeteasma.
De asemenea, racla de argint in care se pastreaza Braul la Manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea tot in Tara Romaneasca. In aceasta sfanta racla se pastreaza de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite, in anul 1522, Manastirii de maici Kato Xenia, situata la 50 de kilometri de orasul Volos.
De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special pe cei tinuti de boala cancerului, si a ajutat sa nasca multime de femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei "panglici" care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului.
De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: in anul 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in anul 1871, sultanul turc sub a carui protectie se gasea Sfantul Munte Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in anul 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali.
Sunt si alte numeroase miracolele care s-au intamplat pana in ziua de astazi cu Sfantul Brau. Valoarea lui este inestimabila deoarece este direct legat de Maica Domnului, Preasfanta Fecioara Maria. De aceea, Biserica Ortodoxa acorda un cult Sfantului Brau, asa cum o face si cu Preasfantul Lemn din Crucea Domnului. In calendarul ortodox, evenimentul asezarii Sfantului Brau al Maicii Domnului in racla, este pomenit la 31 august.
Manastirea Kato Xenia - pastratoare a unei comori duhovnicesti inestimabile
Braul Maicii Domnului, pastrat cu mare evlavie si cinste in biserica manastirii de maici Kato Xenia, din orasul Volos, este un fragment din Braul Maicii Domnului. Acesta a fost luat de la Muntele Athos, in anul 1552, si adus la Mitropolia Dimitriadei, intr-un moment de grea incercare pentru populatia de aici, in timpul unei mari epidemii de ciuma. Istoria povesteste ca, imediat dupa aducerea sa, oamenii s-au insanatosit.
Manastirea Kato Xenia a fost intemeiata in timpul imparatului bizantin Andronic al II-lea Paleologul, ca metoc al Manastirii Ano Xenias. Biserica manastirii poarta hramul "Sfantul Ierarh Nicolae".
Numele Manastirii Kato Xenia, insemnand "Straina de Jos", provine de la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului ajunsa aici in mod miraculos. Icoana Maicii Domnului a fost numita "Xenia" - adica Straina - deoarece venea dintr-un loc strain.
-
Manastirea Sfantul Efrem cel Nou - Nea Makri
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Ioan din Patmos
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantului Nectarie din Eghina
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Stavrovouni
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.