
Manastirea Filosofu - Philosophou este una dintre minunatele manastiri tainuite de padurile dese ale defileului Lousios, din Arcadia, Peloponez, Grecia. Manastirea este zidita pe locul alteia mai vechi, de factura bizantina, in partea vestica a defileului Lousios, undeva pe la jumatatea secolului al XVII-lea.
Arcadia si manastirile sihastrilor
Peloponezul este o regiune a Greciei, formata din cinci prefecturi, aceasta acoperind numai partial peninsula care ii poarta numele. Una dintre cele mai deosebite prefecturi ale Peloponezului, din punct de vedere administrativ, cat si religios, este cea numita Arcadia, cea mai intinsa dintre toate, ea acoperind aproape o cincime din intreaga suprafata a regiunii.
Arcadia - Arkadia - este o regiune din Peloponez, Grecia. Arcadia isi are capitala regionala la Tripoli, aceasta fiind cea mai intinsa prefectura din Peloponez. Cele mai renumite localitati din aceasta prefectura sunt: Tripoli, Astros, Vytina, Dimitsana, Lagkadia, Leonidi, Leontari, Levidi, Megalopolis si Stemnitsa.
In antichitate, in renumita Arcadia se aflau foarte multe temple pagane, inchinate zeilor Zeus si Hera. Tot in Arcadia se afla si maretul Stadion antic unde se desfasurau Jocurile Olimpice. Numele regiunii este luat de la personajul mitologic Arcas. In prefectura de Arcadia, in localitatea numita Vasta, din municipalitatea Megalopolis, se afla miraculoasa Biserica a Sfintei Teodora de Peloponez.
Lousios este defileul ce impodobeste Arcadia, facand din aceasta parte a ei un minunat colt de rai. Desi doar un mic afluent al raului din apropiere, raul Lousios beneficiaza pe cursul superior de unul dintre cele mai importante canioane din Grecia. Cu o lungime de numai cinci kilometri, defileul Lousios are o adancime de 300 de metri, pe portiunea cea mai ingusta si mai spectaculoasa. Pe stancile abrupte ale reliefului se inalta manastiri si biserici medievale.
Datorita reliefului muntos si densitatii padurilor, locul a servit multora drept loc de refugiu, atat in fata armatelor inamice, cat si in fate atacurilor lumesti ale diavolului. Astfel, aici au luat nastere o serie de minunate manastiri cu duh bizantin. Dintre acestea, trei sunt inca in picioare si incanta inimile pelerinilor si ale rugatorilor: Manastirea Prodromu - Sfantul Ioan Botezatorul, Manastirea Filosofu - Philosophou si Manastirea Aimyalon.
Manastirea Filosofu din Arcadia - scurt istoric
Manastirea Philosophu este o manastire ortodoxa, zidita pe la jumatatea secolului al XVII-lea, aflata in partea vestica a defileului arcadian. Aceasta este noua manastire, cea veche aflandu-se in imediata ei apropiere, in parte ruinata.
Vechea manastire dateaza din secolul al X-lea, ea fiind inchinata Maicii Domnului. Biserica centrala a manastirii este zidita in forma de cruce, avand un dom central, sprijinit pe patru coloane de piatra, iar in exterior avand fatade drepte si simplu decorate in stocatura de caramida rosie.
Frescele din interior dateaza din anul 1663, fiind lucrarea zugravului Victor, un reprezentand de seama al Scolii Cretane de Pictura. Iconostasul este si el impresionant, fiind in intregime sculptat in lemn de esenta tare.
Noua biserica a fost zidita de catre calugarii nou-infiintatei manastiri si a fost zugravita pe cheltuiala lui Mavraidis Pasha din Stemnitsa. De la jumatatea secoluli al XVII-lea si pana la jumatatea celui de-al XVIII-lea, noua manastire a gazduit Scoala clericala Gortyn, in care au studiat mai multe personalitati clericale, printre care si Patriarhul Grigorie al V-lea.
Intre anii 1834 si 1836, manastirea a fost inchisa, printr-o decizie a conducerii bavareze, proprietatile i-au fost confiscate si vandute unor oameni instariti. Astazi, manastirea este populata de o obste de calugari, ea fiind o dependinta a Manastirii Prodromou, inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, din Stemnitsa.
Teodor Danalache
-
Manastirea Prodromu - Sfantul Ioan Botezatorul din Arcadia
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Aimyalon - Arcadia
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Teodora din Peloponez - Vasta
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.