Lavra Sfantului Serghie de Radonej
Lavra Sfanta Treime
Lavra Sfanta Treime, cunoscuta si sub denumirea de Lavra Sfantului Serghie de Radonej, este cea mai importanta manastire din Rusia, fiind totodata si centrul ortodoxiei rusesti. Infiintata in anul 1345 de catre Sfantul Serghie de Radonej, ale carui moaste le si pastreaza cu evlavie, Lavra Sfintei Treimi este situata in orasul Sergiyev Posad (cunoscut in lumea sovietica sub denumirea de Zagorsk) aflat la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Moscova.
Conform unei reviste rusesti, "daca ai ocazia unei iesiri din Moscova, Lavra Sfintei Treimi este cea mai buna alegere dintre toate". Pe langa renumele ei national, Lavra Sfanta Treime din Sergiyev a ajuns sa fie recunoscuta si pe plan mondial. Astfel, UNESCO o declara parte a patrimoniului mondial in anul 1993, numind-o "un foarte bun exemplu de manastire ortodoxa aflata in functiune, cu caracteristici arhitecturale militare apartinand secolelor XV si XVIII."
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Lavra Sfanta Treime
Manastirea Sfanta Treime a fost infiintata in anul 1345 de catre Sfantul Serghie de Radonej (1322-1392), un calugar deosebit de cinstit de popor si sfant protector al Rusiei. Initial, manastirea a inceput ca o simpla bisericuta de lemn intr-o zona mai izolata de lume, insa, in scurt timp, aceasta a inceput sa se dezvolte simtitor.
Sfantul Serghie de Radonej si-a inceput viata monahala ca pustic, insa, in urma insistentelor celor care s-au strans in jurul lui, a acceptat sa le devina parinte duhovnicesc - staret. In anul 1355, Sfantul Serghie a introdus o randuiala de organizare in manastire, lucru ce a dus la dezvoltarea rapida a acesteia. In aceasta perioada apar si multe dintre cladirile manastirii, precum trapeza si brutaria. Randuiala Sfantului Serghie a fost preluata de mai bine de 400 de manastiri din intreaga Rusie, manastiri infiintate de catre ucenicii acestuia. Dintre aceste manastiri mentionam doar manastirile Solovetsky, Kirilov, si Simonov.
Sfantul Serghie a indeplinit un important rol si in istoria seculara a Rusiei. Acesta l-a binecuvantat pe Dmitri Donskoi inainte de importanta lupta de la Kulikovo (1380) impotriva tatarilor, trimitand chiar doi dintre monahii sai pentru a-l ajuta cu rugaciunea. Lupta s-a incununat cu succes, insa manastirea nu a scapt de incendiere in anul 1408, cand o unitate tatara a trecut prin zona.
Sfantul Serghie a fost declarat sfantul ocrotitor al Rusiei in anul 1422. In acelasi an, sfintele sale moaste au fost depusa in prima biserica de piatra a manastirii - Biserica Sfanta Treime - construita de catre un grup de monahi sarbi care au gasit adapost in manastire, dupa Batalia din Kosovo.
Cei mai mari pictori-iconari ai Rusiei medievale, Andrei Rubliov si Daniil Chyorny, au fost insarcinati cu pictarea in fresca a intregii biserici. In scurt timp, regalitatea moscovita s-a deprins sa savarseasca botezurile in aceasta biserica, alaturi de alte slujbe de multumire.
In anul 1476, Ivan al III-lea a chemat un grup de mesteri pskovieni pentru a ridica Biserica Sfantului Duh. Aceasta biserica este unul dintre foarte putinele exemple de acest fel - biserica ruseasca incununata cu un turn-clopotnita. Interiorul acesteia pastreaza cele mai vechi exemple de tigla smaltuita. La inceputul secolului al XVI-lea, Vasily al III-lea a adaugat manastirii anexa Nikon si cortul Serapion, unde s-au asezat mai multi dintre ucenicii Sfantului Serghie.
Pentru ridicarea Catedralei cu sase coloane a Adormirii Maicii Domnului au fost necesari 26 de ani. Initiativa ridicarii acesteia a apartinut lui Ivan cel Groaznic, care a hotarat-o in anul 1559. Aceasta catedrala este mult mai mare decat modelul acesteia din Kremlin, Moscova.
Minunatul iconostas, apartinand secolelor XVI-XVIII, pastreaza inca o capodopera a pictorului Simon Ushakov - Cina cea de Taina. In anul 1684, peretii interiori au fost pictati in culorile violet si albastru de catre o echipe de mesteri din Yaroslavl. Mormintele aflate in aceasta biserica pastreaza ramasitele lui Boris Godunov, cat si ale familiei acestuia. Langa ei se afla si corpurile unor patriarhi din secolul al XX-lea.
Ajungand una dintre cele mai mari detinatoare de pamant din Rusia, manastirea a inflorit enorm, in cele din urma, langa aceasta aparand chiar un satul (posad). Acest satuc a ajuns si el la un nivel de trai ridicat, astazi, pe acest loc, aflandu-se modernul oras Sergiyev Posad - Asezamantul lui Serghie.
Vis-s-vis de peretii manastirii, s-a infiintat Manastirea de maici Sfanta Parascheva. Dintre cladirile acesteia le mentionam doar pe urmatoarele: Biserica Sfanta Parascheva (1547), Biserica Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (1547) si Capela ridicata deasupra Izvorului Sfantei Paracheva (secolul al XVII-lea).
In anii 1550, gardul gros de lemn ce inconjura Lavra a fost inlocuit cu unul de piatra, lung de 1.5 kilometri si dotat cu 12 turnuri de aparare si supraveghere. Multumita acestui zid si turnuri, Lavra Sfanta Treime a Sfantului Serghie a rezistat unui asediu polonez ce a tinul 16 luni, intre anii 1608-1610. Poarta catedralei pastreaza inca unele semne ale acestei mari incercari prin care a trecut manastirea. O alta incercare a avut loc in anul 1618, cand Wladyslaw al IV-lea a atacat si el manastirea.
De-a lungul secolului al XVII-lea, Lavrei Sfanta Treime i s-au adaugat numeroase cladiri. Dintre acestea mentionam Resedinta Patriarhala in stil baroc, cu un interior foarte luxos, si Palatul Regal, cu fatadele stilizate intr-un model asemanator cu tabla de sah.
Trapeza Sfantului Serghie, acoperind o suprafata de 510 metri patrati si pictata tot in patratele alb-negre, era cea mai larga si incapatoare hala de acest gen din intreaga Rusie.
Biserica cu cinci domuri a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul (1693-1699) a fost ridicata, la initiativa celor din familia Stroganov, deasupra uneia dintre portile Lavrei. Alta cladiri apartinand secolului al XVII-lea sunt chiliile, spitalul incununat cu o mica bisericuta si capela ce adaposteste o fantana descoperita in anul 1644.
In anul 1744, imparateasa Elisabeta a ridicat Manastirea Sfanta Treime la rangul de Lavra, mitropolitul Moscovei fiind facut arhimandrit al Laveri. Elisabeta a cinstit foarte mult Manastirea Sfanta Treime, in fiecare an aceasta parcurgand pe jos distanta dintre Moscova si Lavra. Sotul ei - Alexey Razumovsky - o insotea si el in aceste pelerinaje spre manastire, el fiind cel care a ridicat ultima mare cladire din Lavra, si anume Biserica Fecioarei Maria din Smolensk.
Un alt dar al imparatesei Elisabeta facut manastirii este turnul-clopotnita, construit intr-un stil baroc si viu colorat in alb si albastu. Cu o inaltime de 88 de metri, acest turn era cea mai inalta cladire din intreaga Rusie la acea data. Arhitectii acestuia au fost Ivan Michurin si Dmitry Ukhtomsky.
|
Chiar si de-a lungul secolului al XIX-lea, Lavra Sfanta Treime si-a pastrat statutul de cea mai instarita manastire din Rusia. Seminarul Teologic existent in incinta manastirii, infiintat in anul 1742, a fost inlocuit, in anul 1814, cu o Academie Ecclesiastica.
Manastirea gazduieste o multime de manuscrise si carti vechi. Colectia de arta si obiecte medievale atrage inca o multime de pelerini. Manastirea-Lavra Sfanta Treime poarta de grija de mai multe schituri infiintate in Sergiyev Posad. Dintre aceste schituri, unul este locul de odihna al filosofilor conservatori Konstantin Leontiev si Vasily Rozanov.
Dupa Revolutia Rusa (1917) Guvernul Sovietic a inchis Lavra Sfanta Treime a Sfantului Serghie de Radonej, dand cladirile acesteia in folosinta mai multor institutii sociale. O parta a manastirii a fost transformata in muzeu.
In anul 1930, clopotele manastirii, inclusiv Clopotul Tarului de 65 de tone, au fost distruse. In tot acest timp, nenumarate obiecte de arta si de cult deosebit de importante au fost distruse sau furate, vandute sau pierdute.
In anul 1945, dupa controversata convertire a lui Iosif Stalin din timpul Celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Lavra Sfanta Treime a fost returnata Bisericii Ortodoxe Ruse. La data de 16 aprilie 1946 s-au reluat slujbele in Catedrala Adormirii Maicii Domnului. Pana in anul 1983, Lavra a indeplinit rolul de Resedinta Patriarhala pentru Patriarhia de Moscova. Dupa acest an, patriarhii s-au retras la Manastirea Danilov din Moscova.
Inca de atunci, manastirea a ramas unul dintre cele mai mari centre educationale in invatamantul religios.
Lucrari importante de restaurare au avut loc in incinta Lavrei Sfanta Treime intre anii 1960 si 1970. In anul 1993, Manastirea Sfantului Serghie de Radonej a fost trecuta in randul obiectivelor de talie mondiala.
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Catedrala Sfanta Treime
Inima Lavrei Sfanta Treime este mareata Catedrala inchinata Sfintei Treimi, construita in anii 1420. Aceasta se distinge de celelalte prin exteriorul acesteia alb si prin turlele aurii. Aceasta este biserica Lavrei care pastreaza cu evlavie moastele Sfantului Serghie de Radonej - in coltul sud-estic al acesteia.
Zilnic, in aceasta catedrala, se tin slujbe in cinstea Sfantului Serghie. Biserica este luminata de candele, iar picturile ce o imbraca apartin in mare parte renumitului pictor medieval Andrei Rubliov.
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Muzeul Lavrei Sfanta Treime
In spatele Catedralei Sfanta Treime se afla Muzeul Lavrei, care pastreaza cu grija avutul artistic si duhovnicesc al acesteia. Sunt expuse, spre bucuria pelerinilor, donatii si daruri primite de-a lungul a 600 de ani de la credinciosii bogati si evlaviosi: vestminte incrustate cu pietre pretioase, tapiserii, obiecte de cult din aur curat.
Aceasta cladire este deschisa publicului intre orele 10:00 - 17:30.
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Catedrala Adormirea Maicii Domnului
O alta biserica importanta a Lavrei este Catedrala Adormirii Maicii Domnului, construita, la scara mai mare, dupa biserica cu acelasi nume din Moscova. Aceasta a fost terminata in anul 1585, cu bani donati de catre Ivan cel Groaznic ca urmare a pocaintei ca si-a ucis fiul. In aceasta biserica se tin slujbele pe perioada verii, in restul anului fiind mai mult inchisa.
Langa usa vestica a acesteia se afla mormantul tarului Boris Godunov, singurul tar rus neinmormantat in Kremlin, Moscova, sau in Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Sankt Petersburg.
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Capela Lavrei
In imediata apropiere a acesteia se afla Capela ce acopera Fantana Lavrei, descoperita in vremea asediului polonez. Aceasta Capela este acoperita de un turn-clopotnita sprijinit pe o serie de cinci coloane. Construirea acestuia s-a intins pe o durata de 30 de ani. Era o vreme in care acesta gazduia 30 de clopote, alta data avea chiar 42 de clopote, dintre acestea, cel mai mare fiind de 65 de tone.
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Biserica Pogorarea Sfantului Duh
Biserica Pogorarii Sfantului Duh este o bisericuta mica apartinand secolului al XV-lea. Aceasta pastreaza si un turnulet-clopotnita sub domul ei. Aceasta bisericuta este o copie in miniatura a Catedralei Sfanta Treime, fiind folosita doar ocazional pentru slujbe.
Printre cele aflate in interior se afla si mormantul primului episcop de Alaska.
Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime - localizare si cai de acces
In oraselul Sergiev Posad, in care se afla Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime - se poate ajunge cu trenul. Trenurile spre Lavra pleaca la fiecare jumatate de ora din Moscova - gara Yaroslvl. La Lavra ajund toate trenurile ce merg spre Sergiev Posad sau spre Alexandrov. Drumul dureaza doar o ora, pretul fiind in jur de 30 de ruble.
Teodor Danalache
-
Biserica Sfanta Treime - Siret
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
-
Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.