
Catedrala Uppsala
Catedrala Uppsala, situata in orasul suedez Uppsala, dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea. Cu o lungime si inaltime de 120 de metri (118.7) catedrala din Uppsala este cea mai inalta biserica din Scandinavia. Folosita initial ca loc de incoronare a regilor suedezi, catedrala este folosita astazi drept resedinta episcopala de catre arhiepiscopul Suediei.
Cele doua spire gemene ale catedralei, de o impresionanta dimensiune, alaturi de interiorul gotic, puternic conturat, fac din aceasta biserica un loc de pelerinaj. Unul dintre principalele motive ale venirii si inchinarii aici a pelerinilor este prezenta relicvelor Sfantului Erik. Pe langa sarcofagul acestuia, in interiorul catedralei se mai gasesc si alte morminte si comori ecclesiastice.
Catedrala Uppsala - scurt istoric
Inceputa in anul 1287, Catedrala Uppsala a inlocuit o biserica mai veche a orasului. Planul initial al celor ce au pus la cale ridicarea acestei biserici era acela de a intrece in maretie Catedrala Nidaros din Norvegia. Pentru ridicarea Catedralei din Uppsala a fost nevoie de mai bine de un secol. Catedrala a fost inchinata Sfintilor Laurentiu, Erik (sfantul ocrotitor al Suediei) si Olaf (sfantul ocrotitor al Norvegiei).
Catedrala Uppsala a fost sfintita in anul 1435, mici parti ale structurii necesitand inca mici retusuri ce au fost continuate ulterior. Catedrala a fost grav avariata in anul 1702, cand un imens incendiu a cuprins cladirea. Reparatiile s-au intins pana spre inceputul secolului al XX-lea. Cele doua spire ale catedralei sunt adaugata spre sfarsitul secolului al XIX-lea.
Catedrala Uppsala - arhitectura si podoabe
Catedrala Uppsala este construita in intregime din caramida fabricata in zona, aceasta dand cladirii o culoare unica - un rosu puternic si viu. Spirele acesteaia strapung cerul pana la inaltimea de 120 de metri.
|
Interiorul catedralei este de factura gotica franceza, stilul regasindu-se aproape in intregime in detaliile arhitecturale ale cladirii. Corul central este flancat de doua serii de capele cu tavane aurii.
Una dintre capele pastreaza fresce apartinand secolului al XIV-lea.
Frescele relateaza in imagini viata Sfantului Erik, sfantul ocrotitor al Suediei. Scene arata incoronarea acestuia, pelerinajul in Finlanda, si, in cele din urma, primirea martiriului din mana denezilor. Relicvele acestuia se pastreaza intr-un sicriu placat cu aur, aflat intr-o capela din nava.
Catedrala Uppsala mai pastreaza si alte morminte ale unor personalitati locale. Astfel, intre cei inmormantati in biserica se numara si regele rebel reformat Gustav Vasa, fiul acestuia Johan al III-lea, botanistul Linnaeus, filosoful-teolog Swedenborg si primul arhiepiscop luteran al Suediei, Laurentius Petri.
|
Minunatul sfestnic din nava, numit "Pomul Impacarii Omului", a fost realizat in anul 1968, cu ocazia celei de a patra Adunari Generale a Bisericilor, care a avut loc in Uppsala. Sculptura a fost proiectata de catre Olof Hellstrom si lucrata de catre Folke Mattsson.
Catedrala Uppsala pastreaza, spre bucuria publicului pasionat de istorie si arta, si un mic muzeu. Muzeul detine multe relicve ecclesiale, obiecte liturgice si de arta bisericeasca. Cimitirul din curtea catedralei prezinta o multime de pietre funerare originale si unice.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.