Catedrala din Cologne

Catedrala din Cologne


Catedrala din Cologne

Catedrala din Cologne este unul dintre cele mai cunoscute monumente arhitecturala din Germania, cat si locul cel mai renumit din Cologne, odata cu terminarea acesteia in secolul al XIX-lea. Catedrala se afla sub jurisdictia Bisericii Catolice de la Roma fiind de asemenea, scaunul episcopal al arhiepiscopului din Cologne.

Catedrala din Cologne este catedrala cu cea mai lata fatada (fatada de vest sau fatada principala, impreuna ce cele doua turnuri gemene) si ramane inca, din punct de vedere al inaltimii, drept a doua cladire de factura gotica din lume. Singura care o intrece este catedrala din Ulm.

          

Ridicarea bisericii gotice a inceput in anul 1248 si s-a intins, cu mai multe intreruperi, pe aproximativ 600 de ani pana a fi considerata terminata, lucru ce s-a realizat in anul 1880.

Cele doua turnuri ating inaltimea de 157 de metri, catedrala avand o lungime de 144 de metri si o latime de 86 de metri. Catedrala este inchinata Sfantului Petru si Fecioarei Maria.

Catedrala din Cologne a fost ridicata pe locul unui fost templu roman din secolul al IV-lea. Locul, un edificiu patrat, este cunoscut drept cea mai veche catedrala, fiind inchinat de catre Maternus, primul episcop crestin din Cologne.

          

O a doua biserica ridicata pe acest loc, numita si Vechea catedrala, a fost terminata in anul 818. Aceasta a ars intr-un incendiu la data de 30 aprilie 1248.

Prezenta catedrala a fost ridicata cu scopul de a pastra relicvele Magilor, luate din Milan de catre imparatul roman Frederick Barbarossa si oferite arhiepiscopului din cologne, Rainald of Dassel in anul 1164.

Piatra de temelie a fost asezata la data de 15 august 1248 de catre arhiepiscopul Konrad von Hochstaden. Corul acesteia a fost consacrat in anul 1322. Dupa acest rapid proces initial, lucrarile au continuat gradual, iar pana in anul 1560, s-a ridicat doar o parte din ceea ce se dorea a se realiza.

          

Lucrarile au fost reluate in anul 1842 datorita entuziasmului romantic al secolului al XIX-lea fata de evul mediu cat si datorita Curtii Prusace. Rezultatul a fost conturat in ridicarea turnurilor si a altor parti substantiale ale catedralei.

Catedrala Cologne a fost ridicata prin contributii si eforturi civile.

Terminarea celei mai mari catedrala din Germania a fost celebrata ca un eveniment national in anul 1880, la mai bine de 632 de ani de la punerea pietrei de temelia a acesteia. Slujba de inchinare a fost asistata si de imparatul Wilhelm I.

In cele din urma, infatisarea exterioara a ramas fidela planurilor arhitecturale medievale. In orice caz, acoperisul era de un tip modern din otel. Odata cu terminarea constructiilor, Catedrala din Cologne a devenit cea mai inalta cladire din lume. In anul 1884 acesta si-a pierdut locul prim fiind devansata de Monumentul din Washington. Oricum, catedrala a ramas cu titlul de catedrala cu cea mai mare fatada din lume.

Catedrala are 12 clopote. Primul clopot este cel al celor trei regi, din anul 1418, cantarind 3.4 tone si instalat in anul 1437. Acesta a fost reconditionat in anul 1880.

Alte doua clopote, "Pretiosa" de 10 tone, la acea data fiind cel mai mare clopot din occident, si "Speciosa" de 4.3 tone, au fost instalate in anul 1448.

Cel mai mare dintre ele, Clopotul Sfantului Petru, amplasat in anul 1922, cantareste 24 de tone si este cel mai mare clopot miscator din lume. Doar Clopotul Pacii Mondiale din Newport, Kentucky este mai mare, insa acesta se invarte doar in jurul centrului sau de greutate, scotand un altfel de sunet.

          

Cel mai important obiect de arta din catedrala este Sarcofagul Magilor, un larg sorcofag aurit datand din secolul al XIII-lea, care este si cel mai mare relicvar din lumea vestica. Se presupune ca acesta detine relicvele celor trei magi intelepti, ale caror oase si haine vechi de 2000 de ani au fost descoperite in momentul deschiderii sicriului in anul 1864.

Crucea Gero datata in anul 970, aflata langa sacristie, este cea mai veche cruce de la nord de Alpi. In capela Tainelor se afla "Milan Madonna" care dateaza din anul 1290, fiind o sculptura in lemn ce o infatiseaza pe fecioara Maria si pe pruncul Iisus.

Catedrala a suferit 14 lovituri aeriene cu bomba in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, insa, cu toate acesta, cladirea nu s-a prabusit, reconstructia partilor atinse fiind terminata in anul 1956.

Exista posibilitatea de a urca un turn pe o scara in forma de spirala, ajungandu-se pana la o platforma aflata la inaltimea de 98 de metri. Scara are 509 trepte.

In anul 1996, catedrla din Cologne a fost adaugata in lista monumentelor UNESCO, drept monument cultural mondial. In anul 2004, acesta a fost trecuta in randul patrimoniului mondial aflat in pericol, mai ales datorita cladirilor inalte din apropiere.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 14110

Voteaza:

Catedrala din Cologne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut? Răb­dați și mul­țu­­miți lui Dumnezeu, spunând în sinea voastră: „Această boală este pentru păcatele mele mari și nenumărate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta să mă facă mai înfrânat. El nu mai știe cum să mă îndr 10.00 Lei
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german Biserica Ortodoxă cinstește, cu deosebire, pe sfinți, pentru că ei sunt, cum îi numește și Părintele Alexandru, modele peste veacuri pentru toți creștinii. Dar sfinții nu sunt nu numai modele de viețuire creștină, ci și rugători pentru frații lor care se 50.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact