Catacombele Sfantului Calist

Catacombele Sfantului Calist

Catacombele Sfantului Calist se afla pe partea dreapta a Caii Appia, in imediata apropiere a Bisericii “Quo Vadis?”. Catacombele Sfantului Calist au fost  construite incepand cu jumatatea secolului al II-lea, fiind re-descoperite in secolul al XIX-lea de catre Giovanni Battista Rossi, parintele arheologiei crestine.

Acestea se numara printre cele mai mari si mai importante catacombe din Roma. Catacombele Sfantului Calist sunt o parte a unui complex ce ocupa o suprafata de 90 acri, avand o retea de galerii de aproximativ 20 km, pe patru niveluri, ce ajung la o adancime mai mare de douazeci de metri. In Catacombele Sfantului Calist au fost inmormantati zeci de martiri, saisprezece papi si mii de crestini.

Numele acestor catacombe vine de la diaconul Calist (Calixt) care, la inceputul secolului al treilea, a fost pus de catre papa Zefrinus ca administrator al cimitirului. Dupa moartea papei Zefrinus, Calist a fost numit episcop al Romei. Astfel, aceste catacombe au devenit cimitirul oficial al Bisericii Romei.

In zona deschisa publicului se afla doua mici bazilici cu trei abside, cunoscute sub numele de “Trichorae”. In cea situata catre rasarit se presupune ca au fost inmormantati papa Zefrinus si Sfantul Tarcisius.

Cimitirul subteran cuprinde cateva zone. Criptele Lucinei, zona papilor si cea a Sfintei Cecilia sunt cele mai vechi, datand din secolul al doilea. Celelalte zone sunt numite dupa Sfantul Miltiade (jum sec. III), Sfantul Gaius si Sfantul Eusebiu (sfarsitul sec. al III-lea), zona de apus (prima jumatate a sec IV ) si zona Liberiana (a doua jumatate a sec IV).

Catacombele Sfantului Calist - Cripta Papilor

Aceasta este cea mai importanta si mai cunoscuta cripta a cimitirului, numita “micul Vatican” deoarece a fost locul oficial unde au fost inmormantati noua papi. Pe pereti inca se pot vedea inscriptiile originale, in limba greca, cu numele a cinci papi. Pe patru pietre funerare, langa numele papei, se gaseste si titulatura “episcop”, pana cand Papa avea sa fie privit ca intaistatator al Bisericii Romei, si, pe doua dintre ele este scris MPT, abrevirea din limba greaca pentru martir.

 

Iata numele celor cinci papi: Pontianus, Antherus, Fabian, Lucius si Eutichian. Pe peretele din fata se afla mormantul papei Sixt al II-lea, care a fost martirizat in timpul persecutiilor lui Valerian.

Inaintea mormantului sau, Papa Damasus (sec. IV) a adaugat o placa din marmura, pe care se afla scris un poem in limba latina despre jertfelnicia martirilor si a crestinilor inmormantati in aceste catacombe.

Catacombele Sfantului Calist - Cripta Sfintei Cecilia

In cripta imediat urmatoare se gaseste mormantul Sfintei Cecilia, cunoscuta ca ocrotitoare a muzicienilor. Provenind dintr-o familie de nobili din Roma, a fost martirizata in secolul al treilea, fiind inmormantata in aceste catacombe, in locul in care acum poate fi vazuta statuia sa. A fost cinstita si venerata in aceasta cripta vreme de cinci secole. In 821 moastele sale au fost mutate la Travestere, in biserica inchinata sfintei.

Statuia Sfintei Cecilia este o copie a lucrarii lui Stefano Maderno realizata in 1599. Cripta a fost in intregime impodobita cu mozaic si frece (incepand din sec IX). Pe perete, langa statuie, putem vedea o veche icoana a Sfintei Cecilia oranta. Putin mai jos, intr-o mica nisa, se afla o fresca in care este reprezentat Hristos tinand Sfanta Evanghelie. Pe partea dreapta este reprezentat chipul Sfantului Urban. Tot in aceasta cripta sunt reprezentati trei martiri: Policamus, Sebastian si Quirinus.

Catacombele Sfantului Calist - Cubiculele Sfintelor Taine

Trecand prin galeriile pline de morminte (loculi), intalnim cinci mici camere, adevarate mormite de familie, cunoscute, de regula, sub numele de cubiculele Sfintelor Taine. Sunt importante mai ales pentru frescele lor.

Acestea sunt datate la inceputul sec al II-lea si reprezinta prin simboluri Taina Botezului si cea a Sfintei Euharistii. Il intalnim reprezentat de altfel si pe prorocul Iona, ca simbol al Invierii.

Catacombele Sfantului Calist - Celelalte zone

Ajungem apoi in zona papei Militiade, care contine multe arcosolii si cateva cripte, precum cea numita “Refrigerium”, cripta celor patru anotimpuri etc. Apoi sunt criptele papilor Gaius si Eusebiu. Cripta Sfantului Gaius (sfarsitul sec. III) datorita proportilor exceptionale a fostera folosita si pentru adunarile comunitatii de crestini.

Mergand de-a lungul galeriei intalnim, cripta martirilor Calocerus si Parthenius, cubiculul diaconului Severus, important pentru o inscriptie, in care, pentru prima data, episcopul Romei este numit “Papa”, cubiculul celor cinci sfinti, pictati ca “oranti” si cubiculul Bunului Pastor.

 

Catacomble sunt o dovada istorica a faptului ca Biserica la originile ei a fost una a martirilor si a crestinilor  care aratau, in viata lor de zi cu zi, credinta si dragostea pentru Hristos.

Catacombele Sfantului Calist - Informatii utile

Catacombele Sfantului Calist este situata de-a lungul Vechii Cai Appia (Via Appia Antica), intre mica biserica "Quo Vadis?” si biserica Sfantul Sebastian.


Catacombele Sfantului Calist sunt deschise de-a lungul intregului an cu exceptia Craciunului, Anului Nou si Invierii Domnului. De asemenea, sunt inchise in fiecare zi de miercuri. Orele intre care pot fi vizitate sunt:  9.00 - 12.00 si  14.00 - 17.00.  Pretul biletului de intrare costa  8  €  si 5 €  cel redus. In interiorul catacombelor nu sunt permise fotografierea si filmarea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

26 Iunie 2012

Vizualizari: 13635

Voteaza:

Catacombele Sfantului Calist 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact