
Basilica Liberiana din Roma
Basilica Liberiana este cea mai mare biserica din Roma inchinata Binecuvantatei Fecioare Maria. Aceasta - cunoscuta si sub numele de Sfanta Maria Maggiore - Sfanta Maria cea Mare - este o basilica catolica antica.
Basilica este una dintre cele patru mari basilici si una dintre cele cinci basilici patriarhale asociate cu Patriarhia: Sfantul Ioan Lateran, Sfantul Lawrence din-afara zidurilor, Sfantul Petru si Sfantul Pavel din-afara zidurilor.
Basilica Liberiana este o basilica din Roma antica, fiind cu precadere, locul in care se adunau primii crestini din capitala. Construita peste templul pagan al zeitei Sibila, basilica Liberiana este singura basilica romana care a reusit sa isi pastreze structura de baza a arhitecturii primare, in pofida tuturor constructiilor ce au avut loc langa aceasta si a cutremurului din 1348.
|
Numele basilicii reflecta doua idei marete, si anume: acela ca face diferenta intre o basilica mare si una mica, si faptul ca Fecioara Maria este cu adevarat Maica lui Dumnezeu. In limba greaca, aceasta doctrina este numita "teotokos", formulata oficial la Sinodul Ecumenic din Efes, din anul 431. Basilica Sfanta Maria Maggiore este cel mai mare si cel mai important loc de rugaciune inchinat Fecioarei Maria.
Dupa pontificatul de la Avignon, care se incheiase formal, si odata cu intoarcerea scaunului papal la Roma, Basilica Sfanta Maria Maggiore a devenit pentru un timp Palatul Papal, mai ales datorita faptului ca Palatul Lateran era destul de deteriorat. Resedinta papala a mai mutata mai tarziu in Palatul din Vatican - astazi, orasul Vatican.
|
Drept basilica patriarhala, biserica Liberana este folosita destul de des de catre papa. Merita mentionat faptul ca papa participa in fiecare an la slujba Adormirii Maicii Domnului, sarbatorita la data de15 august.
Un altar special facut pentru papa este folosit numai de acesta, o exceptie facand un numar redus de preoti special alesi si un arhiepiscop. Papa a incredintat conducerea bisericii unui arhiepiscop, de obicei unui arhiepiscop facut cardinal in consistoriu. Arhiepiscopul era numit formal Patriarhul Latin de Antiohia, titlu abolit in anul1964.
|
Papa Liberius a hotarat construirea basilicii Liberiene in anul 360. Acesta si-a dorit ca mormantul sau sa fie asezat pe locul in care o aparitie a Fecioarei Maria a avut loc - Fecioara s-a aratat unui localnic patrician si sotiei sale. Potrivit traditiei, delimitarea zenei pe care avea sa fie ridicata basilica a fost realizata in mod miraculos, in urma unei zapezi cazute doar pe acel loc, in 5 august 358.
|
Basilica a fost inchinata Fecioarei Maria cu numele de Doamna Noastra a Zapezilor, localnicii sarbatorind miracolul in fiecare an prin aruncarea de petale de trandafiri din domul acesteia in timpul slujbei.
Cladirea actuala dateaza din timpul papei Sixt III (432-440) pastrand multe mozaicuri antice din acea perioada. Coloanele din marmura ateniana care sprijina nava sunt chiar mai vechi decat moazaicurile. Acestea fie apartin primei basilici, fie vreunei cladiri antice romane.
|
Secolul al XVI-lea a adus acesteia tavanul, dupa un model realizat de catre Giuliano de Sangallo. Se spune ca tavanul ar fi placat cu aur incas, oferit de catre Ferdinand si Isabella papei spaniol Alexandru VI (lucru ce pare imposibil, stiut fiind faptul ca imperiul incas a fost cucerit in timpul domniei lui Charles V).
Turnul clopotnita medieval este cel mai inalt turn din Roma, atingand aproape 75 de metri. Mozaicul de pe fatada, care infatiseaza Incununarea Maicii Domnului, dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea, apartinand unui mester franciscan - Jacopo Torriti. Basilica mai detine si unele fresce ale lui Giovanni Baglione, fresce pastrate in capela Borghese.
|
In anul 1743, fatada a fost adaptata de papa Benedict XIV dupa o schita a lui Ferdinando Fuga, pastrand insa mozaicul anterior de pe fatada. Aripa canonica (sacristeriul) (realizata de Flaminio Ponzio) confera basilicii un aspect de palat indreptat cu fata spre Piata Sfanta Maria Maggiore. La drepta fatadei basilicii se afla un monument memorial sub forma de coloana cu cruce in varf: aceasta a fost ridicata de catre papa Clement VIII imediat dupa masacrul protestantilor din ziua Sfantului Bartolomeu, motiv pentru care, astazi ea aminteste sfarsitul razboiului religios din Franta.
Coloana Mariana ridicata in anul 1614, dupa schitele lui Carlo Maderno a constituit modelul pentru viitoarele coloane mariane ridicata in tarile catolice, drept multumire a incheierii plagii din era baroca. (Un exemplu este coloana Sfintei Treimi din Olomouc, Republica Ceha). Coloana in sine este singura ramasa din Basilica lui Maxentiu si Constantin din Campo Vaccino.
|
Coloana din piata aminteste de faimoasa icoana a Fecioarei Maria din capela paulina a Basilicii. Aceasta este cunoscuta ca "Sanatatea poporului roman", datorita minunii in urma careia icoana a tinut plaga departe de oras. Icoana are o vechime foarte mare, si, conform traditiei, aceasta ar fi fost pictata de catre Sfantul Apostol Luca inca din timpul vietii. Potrivit cercetarilor cu carbon, aceasta a fost datata cu o vechime de aproximativ 2000 de ani.
In secolele ce au trecut, vremea a fost cel mai mare dusman al basilicii Liberiane. Vremea calda si umeda a verii, cat si iernile moi au afectat destul de mult cladirea. Cu secole inainte ca primul vehicul sa isi imprastie aburii prin oras, mai exact spre sfarsitul secolului al XVI-lea, un numar de biserici ale Vaticanului au fost renovate si redecorate.
Basilica insasi a fost renovata si extinsa de catre mai multi papi, printre care: papa Eugeniu III (1145-1153), Nicolae IV (1288-1292), Clement (1670-1676) si Benedict XIV (1740-1758), care, in anul 1740 l-a insarcinat pe Ferdinando Fuga cu ridicarea prezentei fatade si cu modificarea interiorului. Interiorul catedralei Liberane a fost renovat intre anii 1575 si 1630.
Printre obiectele de valoare din basilica se gasesc: mormantul funerar al papei Clement IX, realizat de Carlo Rainaldi, alaturi de bustul papal realizat de Domenico Guidi; catafalcul lui Filip IV al Spaniei realizat in anul 1665 de catre Reinaldi; mormantul funerar al papei si altarul lui Pitro Bracci (c. 1750).
Sub sanctuarul basilicii Sfanta Maria Maggiore se afla cripta Betleem, unde sunt ingropate multe din figurile semnificative ale Bisericii Romano-Catolice. Cripta este impodobita cu un altar pregatit pentru celebrarea Euharistiei. O bucatica de relicva dintr-o iesle este considerata a fi chiar din ieslea Nasterii Domnului. Devotat Nasterii, Sfantul Ignatiu de Loyola a savarsit prima sa slujba ca preot in cripta Betleem la data de 25 decembrie anul 1538. Mai tarziu, acesta va infiinta ordinul iezuit.
In cripta Betleem este inmormantat Fericitul Ieronim, Doctor al Bisericii, care a tradus Biblia in limba latina in secolul al IV-lea - Vulgata. Tot aici mai este inmormantat si papa Pius al V-lea, alaturi de Gian Lorenzo Bernini.
|
-
Conceptii eronate despre Fecioara Maria
Publicat in : Maica Domnului -
Fecioara Maria, Nascatoare de Dumnezeu
Publicat in : Maica Domnului -
Fecioara Maria venerata de musulmani
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.