Abatia Melk din Austria

Abatia Melk din Austria


Abatia Melk din Austria

Numele "Austria" a fost mentionat pentru prima data intr-un document din anul 996. In toti cei peste o mie de ani ce au trecut de atunci, ani in care micuta Austrie s-a dezvoltat atat de mult incat a ajuns un urias imperiu, orasul Melk a fost permanent un important centru cultural si spiritual al acesteia.
 

Leopold I, care a fost ales conducator al Austriei de sud-vest in anul 976, si-a stabilit resedinta in castelul din Melk, care, cu timpul va fi incarcat cu multe comori si relicve de catre succesorii sai.
 

In anul 1089, Leopold al II-lea a oferit castelul de resedinta ordinului monahal benedictin din Lambach. Din acel moment, calugarii au trait si au slujit in castel fara intrerupere, urmand regulile Sfantului Benedict.
 

Incepand cu secolul al XII-lea, in incinta manastirii a functionat o scoala, in libraria acesteia fiind stranse sau create din ce in ce mai multe manuscrise importante.
 

In secolul al XV-lea, manastirea a fost punctul de plecare al uneia dintre cele mai importante reforme monahale medievale, si anume Reforma Melk, avand stranse legaturi cu umanistii din Universitatea din Viena.
 

Manastirea este vizibil tributara stilului baroc, atat prin statuile extraordinare ale abatelui din acea vreme, Berthold Dietmayr, cat si prin frumoasele cladiri ale incintei.
 

Abatia din Melk a fost construita intre anii 1702 si 1736 urmand planurile realizate de Jakob Prandtauer, alaturi de contributia unora dintre cei mai renumiti artisti ai vremii, precum: J.M. Rottmayr, P. Troger, L. Matielli, A. Beduzzi, J.W. Bergl, P. Widerin, etc.
 

In aceasta perioada, manastirea a inflorit si in alte domenii, spre exemplu in artele liberale si in muzica (Anselm Schramb, Father Bernhard Pez, Father Marian Paradeiser, Father Maximilian Stadler).
 

Cu toate ca manastirea din Melk a fost scutita de la soarta cruda ce au avut-o numeroase manastiri in urma decretului de dizolvare dat in timpul domniei lui Joseph II (1780-90), aceasta nu a fost total scutita de constrangeri.
 

Vietii monahale din Melk i s-au impus o serie mare de regulamente statale. De exemplu, abatii erau alesi prin decrete imperiale administrative, scoala teologica monahala a fost inchisa din ordin imperial.
 

Datorita legilor parohiale date sub domnia lui Joseph al II-lea, numarul de parohii de care trebuia sa aiba grija manastirea s-a ridicat la 27, ceea ce a constituit o greutate destul de mare pentru personalul monahal din acea vreme. Astazi, abatia din Melk inca mai este responsabila pentru 23 de parohii.
 

Razboaiele lui Napoleon impreuna cu sfarsitul perioadei feudale din anul 1848 au dus la schimbari economice si financiare greu de suportat pentru manastire.
 

In secolul al XIX-lea a avut loc prima restaurare ampla in cadrul manastirii, iar camerele celei de a doua scoli au fost extinse. Manastirea a primit un sistem modern de canalizare, curent electric si o noua retea de instalatii sanitare in jurul anului 1900.
 

Perioada dintre cele doua razboaie mondiale a creat din nou mari probleme manastirii. La scurt timp dupa criza economica prin care trecuse in vremea inflatiei a venit o alta amenintare - pericolul iminent al dizolvarii de catre socialistii nationali, imediat dupa Anschluss, in anul 1938. Parintii au fost amenintati cu inchisoarea. Cea de a doua scoala a fost luata manastirii iar o mare parte din abatie a fost confiscata pentru o scoala de stat.
 

                   

Dupa trecerea cu greu de iminenta dizolvare, multumita lui Dumnezeu, manastirea abatie din Melk a fost apta sa supravietuiasca pana la sfarsitul razboiului.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 21197

Voteaza:

Abatia Melk din Austria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact