Pestera Sfantului Ilie - Muntele Horeb

Pestera Sfantului Ilie - Muntele Horeb

Muntele Horeb sau Muntele Sinai - cum este indeobste cunoscut - este unul dintre numele date muntelui pe care Moise a primit de la Dumnezeu cele zece porunci. Este descris in doua locuri din Sfanta Scriptura (Iesire 3:1. 1 Regi 19:8) ca fiind "Muntele lui Dumnezeu”.

Vaile ce inconjoara muntele adapostesc o serie de marturii legate de intamplarile relatate in Iesire, dar si de alte personalitati biblice precum Sfantul Proroc Ilie, care a vietuit intr-o pestera pe acest munte.

Pestera Sfantului Ilie

Pestera Prorocului Ilie, locul "adierii de vant lin”

Pestera Sfantului Proroc Ilie este incorporata in bema capelei omonime, situate in valea Prorocului Ilie (Farsh Elijah), la o altitudine de 1940 m, pe Muntele Horeb.

Pestera Sfantului Ilie - Muntele Horeb

Sfantul Proroc Ilie s-a adapostit si a trait in aceasta pestera, in timpul cand era persecutat de Regina Izabela. In acest loc, Dumnezeu i s-a aratat lui Ilie ca "adiere de vant lin”:

8. Iar el s'a sculat si a mancat si a baut; si in puterea acelei hrane a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti pana la muntele Horeb.

9. Acolo a intrat in pestera si a locuit in ea. Si, iata, cuvantul Domnului a fost catre el si i-a zis: "Ce faci aici, Ilie?"

10. Iar Ilie a zis: "Mare ravna am avut pentru Domnul Atottiitorul, de vreme ce fiii lui Israel Te-au parasit si Ti-au daramat jertfelnicele, iar pe profetii Tai i-au ucis cu sabia; eu singur am ramas, iar ei cauta sa-mi ia viata".

11. Iar El a zis: "Sa iesi maine si sa stai in fata Domnului in munte. Si, iata, Domnul va trece; si, iata, inaintea Domnului va fi naprasnica vijelie ce va despica muntii si va sfarama stancile, dar nu in vijelie va fi Domnul; dupa vijelie va fi cutremur, dar nu in cutremur va fi Domnul;

12. Si dupa cutremur va fi foc, dar nu in foc va fi Domnul; si dupa foc va fi adiere de vant lin, si intr'insa va fi Domnul".

13. Si a fost ca daca Ilie a auzit, si-a acoperit fata cu cojocul si a iesit si a stat langa pestera. Si, iata, un glas a venit la el si i-a zis: "Ce faci aici, Ilie?"

14. Iar Ilie a zis: "Mare ravna am avut pentru Domnul Atottiitorul, de vreme ce fiii lui Israel au parasit legamantul Tau si Ti-au daramat jertfelnicele, iar pe profetii Tai i-au ucis cu sabia; eu singur am ramas, iar ei cauta sa-mi ia viata".

15. Si a zis Domnul catre el: "Du-te, intoarce-te pe calea ta si mergi pe calea din pustia Damascului; si te vei duce si-l vei unge pe Hazael rege peste Siria.

16. Pe Iehu, fiul lui Nimsi, il vei unge rege peste Israel; iar pe Elisei, fiul lui Safat din Abel-Mehola, il vei unge profet in locul tau.

17. Si va fi ca cel ce va scapa de sabia lui Hazael, pe acela il va ucide Iehu; iar cel ce va scapa de sabia lui Iehu, pe acela il va ucide Elisei.

18. Eu insa voi pastra in Israel sapte mii de barbati: toti genunchii care nu i s'au plecat lui Baal si toate gurile care nu l-au cinstit". (I Regi 19,8-18).

Facand o paralela intre modurile antinomice in care Dumnezeu S-a descoprit lui Moise si Ilie, Mitropolitul Bartolomeu Anania, amintea: "Pe acelasi munte (Horeb), unde prezenta Domnului in fata lui Moise se manifestase prin nor, fulgere, tunete, negura, foc si trambite, in prezenta lui Ilie Se manifesta prin áura (citeste avra) = "adiere usoara de vant", "miscarea si sunetul brizei marine", prefigurandu-L astfel pe Dumnezeu Care li se va arata oamenilor prin Iisus Hristos, Cel "bland si smerit cu inima" (Mt 11, 29). Cele doua moduri de manifestare a lui Dumnezeu (in functie de varstele si perceptia omenirii) vor fi evidente, simbolic, pe un alt munte, al Taborului, cand Iisus Se va schimba la fata avandu-i alaturi pe Moise si Ilie (Mt 17, 3; Mc 9, 4; Lc 9, 30).

Pestera Sfantului Ilie, loc de pelerinaj al lumii crestine

Incepand cu secolul al IV-lea, pestera Sfantului Ilie a devenit un important loc de pelerinaj, atestat de jurnalele de calatorie. Printre pelerinii ce au vizitat aceasta regiune in sec. al IV-lea se numara Egeria care, in jurnalul sau, mentioneaza in acest loc existenta unei capele.

In prezent, aici se gasesc doua capele, inchinate Prorocului Ilie (sud) si Prorocului Elisei (centru). Aceasta ultima capela este construita pe locul pesterii Sfantului Ilie. Surse tarzii mentioneaza si o capela inchinata Sfintei Marina, dar, din aceasta, nu se mai pastreaza decat ruine.

Pestera Sfantului Ilie

Pestera Sfantului Ilie si cele doua capele, apartin de Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai.

Traditia crestina a vede in Sfantul Proroc Ilie prototipul monahului. De aici, preferinta calugarilor, indeosebi rasariteni, de a locui si a se nevoi in pesteri.

Radu Alexandru

Pestera Sfantului Ilie - Muntele Horeb

 

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2018

Vizualizari: 28541

Voteaza:

Pestera Sfantului Ilie - Muntele Horeb 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri
Boala si moartea - lamuriri, sfaturi, mangaieri V-ați îmbolnăvit! Ce este de făcut? Răb­dați și mul­țu­­miți lui Dumnezeu, spunând în sinea voastră: „Această boală este pentru păcatele mele mari și nenumărate. Domnul îmi ia puterile ca prin aceasta să mă facă mai înfrânat. El nu mai știe cum să mă îndr 10.00 Lei
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german
Modele peste veacuri. Alti sfinti ai spatiului german Biserica Ortodoxă cinstește, cu deosebire, pe sfinți, pentru că ei sunt, cum îi numește și Părintele Alexandru, modele peste veacuri pentru toți creștinii. Dar sfinții nu sunt nu numai modele de viețuire creștină, ci și rugători pentru frații lor care se 50.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact