
Libertate si iubire
Consecintele acestui adevar sunt capitale. Inceputul, cauza, sursa, punctul de plecare al existentei nu este vreo necesitate logica impersonala, nici preexistenta inexplicabila a unei Fiinte dumnezeiesti si nici elanul orb al unei Naturi absolute si nedeterminate. Este libertatea unei Persoane care realizeaza existenta pentru ca iubeste. Dincolo de aceasta, insusirile pe care le atribuim lui Dumnezeu, in masura posibilitatilor limbajului nostru logic, nu trebuie sa fie considerate trasaturi caracteristice care sunt impuse existentei dumnezeiesti de Fiinta sau Natura Sa, ci consecinte ale modului de existenta personala.
Astfel, Dumnezeu este necreat nu pentru ca Fiinta Sa trebuie sa fie necreata, ci pentru ca este "Persoana adevarata", un Eu care are constiinta de sine existentiala libera de orice predeterminare, prin urmare libera si de orice provenienta, creatie sau emanare. Este atemporal, fara de inceput si vesnic, tocmai pentru ca Existenta Sa personala constituie inceputul si scopul Sau de a Fi - nu tinde sa fie ceea ce prescrie natura Sa, asa incat tendinta si elanul existentei Sale spre scopul real al existentei Sale sa constituie o durata de timp. Este infinit si nemarginit, "dincolo de orice loc", deoarece modul Sau de existenta personala este comuniunea nespatiala de iubire. Exista ca iubire, nu ca individualitate autonoma, de aceea nu se plaseaza niciodata in antiteza pentru a crea distanta si, prin urmare, marimi masurabile -existenta Persoanei lui Dumnezeu este o apropiere fara spatiu, fara dincolo, fara limita sau marime.
Sfanta Scriptura ne asigura ca "Dumnezeu este iubire" (I Ioan 4, 16). Nu ne spune ca Dumnezeu are iubire, ca iubirea este o calitate, o insusire a lui Dumnezeu. Ne adevereste ca ceea ce este Dumnezeu este iubirea, ca Dumnezeu este ca iubire, ca modul in care este Dumnezeu este iubirea. Dumnezeu este Treime de Persoane si aceasta Treime este Monada de viata, deoarece viata Ipostasurilor lui Dumnezeu nu este o simpla supravietuire, un fapt pasiv de mentinere in existenta, ci o realizare dinamica a iubirii, o unitate indestructibila de iubire. Fiecare Persoana exista nu pentru sine, ci exista oferindu-se comuniunii de iubire cu celelalte Persoane. Viata Persoanelor este o "compenetrare reciproca" de viata, ceea ce inseamna ca viata uneia devine viata a celeilalte, Existenta lor izvoraste din realizarea vietii ca si comuniune, din viata care se identifica cu daruirea de sine, cu iubirea.
Daca Dumnezeu este Existenta si viata cea adevarata, cauza si sursa si punctul de plecare al lui a Fi, atunci in nici un caz a Fi, existenta si viata nu pot fi despartite de dinamica iubirii. Daca modul in care este Dumnezeu este iubirea si din acest mod de existenta izvoraste orice posibilitate si expresie de viata, atunci pentru a se realiza viata, aceasta trebuie sa functioneze ca iubire. Daca nu va functiona ca iubire, atunci existenta nu mai constituie viata. Aceasta eventualitate tine de libertatea persoanei, din moment ce numai persoana si numai ca produs al libertatii poate realiza viata ca iubire. Daca libertatea ipostasurilor personale vrea sa realizeze existenta nu ca mod de viata, nu ca mod al plinatatii triadice de viata, ci ca un mod diferit de cel care constituie viata, atunci existenta insasi nu mai reuseste sa-si atinga finalitatea sa care este viata, esueaza in ceea ce priveste realizarea scopului pentru care exista. Atunci apare moartea ca si consecinta ultima a libertatii razvratite.
Adevarul Dumnezeului treimic al Bisericii nu este un adevar "religios" oarecare, un raspuns mai bun sau mai putin bun din toate cate exista referitoare la Dumnezeu. Adevarul Dumnezeului Treimic este raspunsul Bisericii care priveste viata si moartea, este luminarea tainei existentei, descoperirea posibilitatii vietii celei adevarate, libere de timp si de stricaciune.
Christos Yannaras
-
Manastirea Sfanta Treime Libertatea - Perla Baraganului
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei -
Libertatea in Biserica
Publicat in : Editoriale -
Manastirea Libertatea - Sfanta Treime
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Libertatea omului
Publicat in : Morala
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.