Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Mareste imaginea.


Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Ganeasa

Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil este un schit ortodox, cu viata de obste, aflat la o distanta de 15 kilometri de Bucuresti. Schitul este asezat pe teritoriul comunei Ganeasa, in judetul Ilfov, compusa din cinci sate: Moara Domneasca, Ganeasa si Cozieni, pe malul Lacului Pasarea, alaturi de Sindrilita si Piteasca.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Nu exista nici un loc pe fata pamantului, unde Domnul sa nu fi ingaduit ridicarea unui colt de rugaciune, prin mijlocirea oamenilor credinciosi si ravnitori de o viata aleasa, in pace si dragoste. Schitul ortodox, intemeiat dupa traditie sub forma unei mici asezari monahale, este situat de obicei intr-un loc mai retras, unde o comunitate monahala traieste in isihie, adica intr-o deplina liniste, a trupului, a mintii si a inimii.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Cautarea voii lui Dumnezeu mai presus de orice altceva este o lucrare ce apare peste tot in scrierile Sfintilor Parinti. Pentru a auzi glasul lui Dumnezeu, care ne vorbeste neincetat, este nevoie ca mai intai sa tacem noi. Astfel, intr-o lume care se indeletniceste cu zgomotul, obstea de maici de la Schitul Sfintii Arhangheli se indeletniceste cu linistea, pasind pe urmele maicilor de odinioara. Scopul oricarui crestin este indumnezeirea sa. "Fiti desavarsiti precum Tatal vostru cel ceresc desavarsit este" (Matei 5, 48).

Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Ganeasa - scurt istoric

Stareta schitului, Maica Hristofora, este o tanara calugarita venita din Manastirea Pasarea, aflata la doar cativa kilometri. Intampinarea cu dragoste parinteasca si cu chipul luminos a fiecarui credincios care calca pragul schitului aduce o mare bucurie, alaturi de certitudinea ca locul in poarta pe Hristos.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Maica Hristofora, stand pe o bancuta din fata bisericii, marturiseste lin: "In povestea acestui schit nu este nimic extraordinar, nici o vedenie, nici un vis revelator, afara de dragostea fata de Dumnezeu si de darnicia unei familii - Sorin si Mihaela Marin. Acestia s-au hotarat sa construiasca o biserica pe propriul teren, scop in care au cerut binecuvantarea si sfatul ierarhului locului. Asa se face ca, in anul 1995, incepe inaltarea sfantului locas."

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

In anul 1995, cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, incepe inaltarea sfantului locas, care va fi terminat patru ani mai tarziu si sfintit de catre Inalt Prea Sfintitul Teodosie, pe atunci vicar al sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, la 13 noiembrie 1999.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Biserica a fost conceputa in stil brancovenesc, dupa proiectul arhitectului Vladimir Popov. Regretatul arhitect, care a conceput proportiile echilibrate si arcadele zvelte ale bisericii, desi avea o varsta venerabila, proiecta pentru prima data un astfel de edificiu. In ciuda acestui fapt, a izbutit sa daruiasca bisericii o acustica iesita din comun si intimitatea atat de specifica sentimentului prezentei nemijlocite a lui Dumnezeu.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Catapeteasma si mozaicurile exterioare, care impodobesc biserica din anul 2001, poarta semnatura profesorului Ion Achitenie. Icoanele catapetesmei au fost pictate in stil bizantin, iar iar exteriorul a fost impodobit cu 23 de medalioane in mozaic. Sfantul Altar este impodobit cu doua vitralii reprezentandu-l pe Mantuitorul si pe Maica Domnului.

 Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa     Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Vitraliile, care infatiseaza sfinti romani sau sfinti cu moaste la noi in tara, au fost realizate de Iosif Cadar, in anii 2002-2003. Naosul este inundat de lumina ce patrunde abundent prin vitraliile minunate - Sfanta Filofteea, Sfanta Teodora de la Sihla, Sfantul Apostol Andrei, Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov - si patronat de turla impodobita si ea cu vitralii decorative. In pronaos te intampina cei doi Arhangheli, Mihail si Gavriil, ocrotitori ai locasului, cernand din ferestre lumina calda si colorata.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

In anul 2000, biserica a prins viata, fiind transformata, impreuna cu casa alaturata, in schit, prin mutarea aici a unei vietuitoare din apropiata Manastire Pasarea. Pana la sfarsitul acelui an, obstea cuprindea patru vietuitoare si un preot slujitor, asa ca, in anul urmator, cladirea, care cuprindea doar doua chilii, a fost supraetajata. Tot atunci s-a construit trapeza, o cladire octogonala, regasita dupa finisare in icoana hramului, fara ca arhitectul sau ctitorul sa se fi inspirat in mod constient de acolo.

 Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa     Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Pictura de inspiratie bizantina in fresca a fost inceputa in anul 2006, sub conducerea asistentului universitar Alexandru Nicolau, urmand a se finaliza in anul 2008. Astazi, Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Ganeasa, poarta una dintre cele mai frumoase fresce bizantine, nou realizate, urmand intru toate canoanele si randuielile vechi ortodoxe.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Arhanghelii, a saptea ceata din cele noua cete ingeresti, s-au aratat slujitorii celor mai mari taine dumnezeiesti. Cel dintai dintre arhangheli, Mihail -

"Cine este ca Dumnezeu?" - a oprit caderea ingerilor prin indemnul sau: "Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!". El vegheaza la pazirea legii dumnezeiesti si a dreptei credinte. El va suna din trambita si va scula mortii la sfarsitul veacurilor. Ajutator al celor ce-l cheama in lupta impotriva vrajmasilor vazuti si nevazuti, impotriva ereziilor si la iesirea sufletului din trup.

 

 Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa     Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Gavriil -

"puterea lui Dumnezeu" -, ingerul harului, a binevestit taina intruparii Fiului lui Dumnezeu, Nasterea Maicii Domnului si a Sfantului Ioan Botezatorul. El i-a descoperit Dreptului Iosif Nasterea Domnului din Fecioara, cat si pericolul in care se afla Pruncul. Este ocrotitorul fecioarelor, mamelor si al pruncilor si ajutator in dobandirea de prunci.

 

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Schitul din Ganeasa nu apartine de Manastirea Pasarea, aflata in vecinatate, ci direct de Arhiepiscopia Bucurestilor. De obicei, schiturile sunt dependente de o manastire. Nu de putine ori, linistea si roadele duhovnicesti ale unui schit duc la cresterea obstii acestuia, in cele din urma ajungand la statutul de manastire. Cu toate ca schitul aduna o obste de sase vietuitoare, nu de putina vreme, acesta se straduieste sa-si randuiasca singur toate cele de trebuinta.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

In Schitul Sfintii Arhangheli din Ganeasa nu se mananca deloc carne, slujbele se tin dupa tipic, iar vietuitorii nu tanjesc dupa tropaiala estivala a marilor manastiri turistice. Imbinand rugaciunea cu munca, vietuitoarele schitului au ocupatii potrivite randuielii lor: cos si brodeaza vestminte preotesti, traduc in si din limbi moderne, predau muzica psaltica si incurajeaza intru toate autentica traditie ortodox-bizantina.

Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Ganeasa - dar din dar

Nu este lucru mai de pret decat rugaciunea, care ne fereste de rasplata cea grea a faptelor noastre, care atrage mila lui Dumnezeu, care ne ridica din deznadejdi, care naste prunci din pantece neroditoare si care din straini face frati. Mare este bucuria celui ce are parte de rugaciunea celor de aproape ai lui.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Un singur om din familie, daca isi inalta mintea la Dumnezeu, poate ridica cu sine intreaga familie. Tot asa, daca o parte a vreunui loc naste rugaciune neincetata, intregul loc simte dragostea si mila lui Dumnezeu. Prezenta unui schit, neincetat rugator si ascuns de tulburarile lumii, multa lumina aduce pe chipul oamenilor intristati si multa pace in inima celor indurerati. Prin lumina maicilor, Domnul aduce lumina pe chipul pelerinilor.

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

Domnul nu lasa niciodata pe cei iubiti ai Sai. "Cautati mai intai imparatia Lui. Si toate acestea se vor adauga voua. Nu te teme, turma mica, pentru ca Tatal vostru a binevoit sa va dea voua imparatia." (Luca 12, 31-32) Asemenea si noi, aducandu-ne aminte de indemnul la milostenie dat noua de Hristos, cat si de cuvantul "vrednic este lucratorul de plata sa", trebuie sa ne ajutam unii pe altii. Si care lucrare este mai mare decat rugaciunea pentru oameni?!

Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Ganeasa

Cont: RO43 RNCB 0087 0930 7512 0001

BCR Pantelimon, Bucuresti

Strada Intrarea Schitului, nr. 22, Comuna Ganeasa, Judetul Ilfov, Cod 077100

Telefon: 0722.558.394

Site: www.schitul-sfintii-arhangheli.8k.ro

E-mail: schitulganeasa@yahoo.com

Schitul Sfintii Arhangheli - Ganeasa

13 Iunie 2012

Vizualizari: 22942

Voteaza:

Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE